Перший пам’ятник поету

У Єревані 13 жовтня відбулося відкриття першого у Вірменії пам’ятника великому українському поетові Тарасу Григоровичу Шевченку. У світі їх налічується близько 1400. Це рекордний показник для діяча культури.

У цій важливій події культурного життя взяли участь Державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заєць, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Вірменії Петро Литвин, місцеві депутати та інтелігенція, керівництво Запорізької області, професорсько-викладацький склад і студенти Єреванського навчально-наукового інституту Тернопільського національного економічного університету (ННІ ТНЕУ), а також українські дипломати та представники української діаспори держави. Про це йдеться в повідомленні Посольства України у Вірменії.

Серед присутніх особливо хочеться виділити депутата Національних Зборів Вірменії, голову партії «Процветающая Армения» Гагіка Царукяна, за безпосередньою участю якого був виготовлений і встановлений цей монумент.

«Під час урочистої церемонії з боку високих гостей пролунали щирі слова про важливість відкриття пам’ятника Великому Кобзареві для української діаспори та Посольства України у Вірменії зокрема, його надзвичайне значення для поглиблення двосторонніх відносин між Україною та Вірменією в культурно-гуманітарній сфері, а також дружби між двома народами», – йдеться в повідомленні українського дипломатичного відомства.

Після урочистої церемонії відкриття пам’ятника Кобзареві в Єревані, відбулася церемонія освячення монумента. А потім творчі колективи двох країн співали українські народні пісні, в тому числі пісню на вірш Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Студенти Єреванського ННІ ТНЕУ виконали музично-драматичну композицію «Як у нас в Україні». Завершився захід покладанням квітів до пам’ятника великому синові українського народу.

Павло   ОСТАПЕНКО.