Перспективи розвитку Тирасполя

Напередодні 226-ї річниці заснування придністровської столиці глава міста Олег Довгопол провів прес-конференцію для представників ЗМІ, на якій обговорювалося багато питань, але головними були підсумок досягнень та перспективи розвитку міста Тирасполя.

За словами столичного градоначальника, він чітко бачить перспективи розвитку міста і сподівається повернути йому звання найчистішого та найзеленішого міста Придністров’я.

Як зазначив глава, міський бюджет упродовж останніх двох років залишається дотаційним. Попри виконання плану зі збору податків, а також зростання бюджетних доходів на 18 мільйонів рублів, місто все-таки не зможе цього року самостійно покрити всі витрати. Серед причин, які належить усунути, глава міста назвав нераціональне використання міських ресурсів у попередні роки, високий ступінь зношеності житлового фонду, а також недостатнє зростання рівня підприємництва. Проте спостерігається й позитивна динаміка в розвитку приватного бізнесу: збільшилася кількість працівників за патентом, хоча випадки закриття бізнесу теж спостерігаються.

Стосовно до стану міської інфраструктури, Олег Довгопол чесно визнав: «Сьогодні ми «доношуємо» те, що залишилося у спадок від Радянського Союзу. Так не може тривати вічно, тому в Тирасполі активно ведуться ремонтні роботи, на які потрібно понад 500 млн рублів». У рамках республіканської програми капвкладень у 2018 році вдалося здійснити своєрідний прорив – виконали ремонт відразу на 29 об’єктах освіти, на трьох з яких – капітальний. Особливо важливим глава столиці вважає зведення нової будівлі для МСКОУ № 2, де навчаються і проживають діти з порушеннями опорно-рухового апарату. Для розвитку в столиці спорту високих досягнень важливою стала й така подія: на базі ТСШ № 4 функціонуватиме спеціалізований ліцей-інтернат для спортсменів.

Школи й дитячі садки гостро потребують ремонту, заміни застарілого кухонного обладнання тощо. У цьому напрямку зроблено вже чимало, але попереду – роботи набагато більше. Наступного року Тирасполь сподівається отримати з держбюджету максимально велику суму – 7 млн рублів. «Я вважаю своїм прямим обов’язком стежити за матеріальним станом дитячих садків і шкіл Тирасполя», – зазначив столичний градоначальник. Він переконаний, що треба відмовитися від практики покриття дитячих спортмайданчиків асфальтом, а використовувати спеціальне, безпечне й екологічне покриття. «Навіть якщо асфальт обходиться дешевше, на здоров’ї дітей ні в якому разі не можна економити», – наголосив Олег Довгопол. А місця, де гуляють і граються діти, укладатимуть тротуарною плиткою. За його словами, це необхідно хоча б тому, що асфальт у спеку виділяє токсичні речовини, небезпечні для дітей.

Під час прес-конференції Олег Довгопол відповів на низку інших запитань, відзначивши при цьому якісну роботу міських комунальників, співробітників галузі культури, які «працюють здебільшого на голому ентузіазмі й при цьому народжують і реалізують креативні ідеї». Радує його зростання реальної активності громадських організацій, особливо молодіжних. «Адже місто – це перш за все люди, вони є мірилом ефективності нашої роботи, яка повинна бути орієнтована на те, щоб тираспольчани почувалися зручно, вільно, затишно й безпечно», – підсумував столичний градоначальник.

Олег Довгопол привітав тираспольчан із днем народження міста теплими побажаннями: «Улюблене місто Тирасполь, дорогі тираспольчани, щиро, від душі вітаю вас із 226-ю річницею заснування нашої столиці. Мені дуже хочеться частіше чути дитячий сміх, бачити матусь із колясками й щасливі обличчя людей старшого покоління. Ми робитимемо все, щоб наше місто процвітало, ставало кращим і щоб у ньому було комфортно кожному. Я бажаю всім достатку, щастя, радості. Впевнений, що Тирасполь був і залишатиметься флагманом Придністров’я, ми завжди гордо несли й нестимемо прапор нашої республіки. З днем народження, Тирасполю!»

Анастасія   КАЛІОН.