Покровський вернісаж

У рамках XIII Міжнародного симпозіуму «КамАрт» в дитячій художній школі імені О. Фойницького відкрилася виставка «Покровський вернісаж». Вона присвячена до свята Покрови Пресвятої Богородиці та дня народження столиці ПМР – міста Тирасполя.

Цього року творча зустріч зібрала понад 60 художників із Росії, України, Білорусі, Придністров’я, Гагаузії, Молдови та Польщі. Їхні роботи й були представлені на виставці.

«Одинадцятий Покровський вернісаж відкрився напередодні великого свята, яке дало назву події, – Покрови Божої Матері. Нам, художникам, творчий дар посланий від Бога, й саме тому ми принесли сюди плоди нашого труда, як колись давно на Покровський ярмарок вся губернія Херсонська привозила плоди землі рідної. Так само ми виставляємо свої роботи на суд глядачів, щоб покращити їм святковий настрій.

Експонати виставки, виконані в різних техніках: маслом, аквареллю, а також гобелени  – це результати XIII Міжнародного симпозіуму та досвід проекту «Зачарована долина», який відбувся цього року в Україні та Придністров’ї, а також роботи, підготовлені спеціально для симпозіуму та цієї виставки, й представлені нашими художниками», – розповів віце-президент Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАРКИС) й організатор Міжнародного симпозіуму «КамАрт» Юрій Салко.

– Що надихнуло Вас на створення таких прекрасних робіт?

Ю. С.: «Пейзажні твори написані з натури в «Зачарованій долині». Це, дійсно, чарівне місце в українському Поділлі, на кордоні з Придністров’ям, там, де витікає річка Кам’янка. Вона тече через кордон до нас, у Придністров’я, і тут зливається з водами Дністра. Це чарівне місце історично і географічно пов’язане з придністровським краєм. Художники створили тут багато етюдів, втіливши в них своє бачення прекрасного, свій талант».

– Чи можуть художні картини якось впливати на глядача?

Ю. С.: «Якщо глядач є, то є і вплив. Упевнений у цьому, тому що людина прийшла на виставку. Отже, взаємозв’язок уже відбувається. Глядач споглядає полотно, дізнається про місце, людей чи явища, зображені художником. Насолоджується кольоровою гамою, переймається настроєм, радіє чи сумує… Усі творчі проекти за своєю суттю такі, що спонукають людину на прекрасні вчинки й навіть змінюють її на краще».

Учасниця виставки, художниця Валерія Твердохлібова розповіла, що її мотивує на створення робіт: «Любов до Бога, любов до мистецтва, внутрішнє бажання брати участь у проектах. Це справа мого життя. Я прокидаюся вранці з бажанням щось зобразити, щось передати у своїх картинах».

«Спілкування з друзями на симпозіумі надихнуло мене на створення картин. Передбачалося знайти й відкрити для себе особливі, цікаві, казкові місця, і все це за допомогою пензля зобразити», – поділилася учасниця виставки, художниця Світлана Кожухар, а також розповіла, що для неї мотивом є кохання та безмежна любов до життя.

«Мені дуже сподобалися представлені художні роботи. На вернісажі була тепла і душевна атмосфера. Багато людей відвідало цю виставку. Мені здається, що вона всім сподобалася», – поділилася думками учениця Дитячої художньої школи імені О. Фойницького Марія.

«Мене приємно вразила виставка. На ній було дуже багато талановито виконаних художніх полотен. Хочеться подякувати за приємне спілкування з художниками. Більш за все мені сподобалася картина «Гранатові сни» Олесі Іванової. На ній цікаво передані кольори», – розповіла учениця художньої школи Анастасія.

«Я здобула багато цінної інформації, вже маю нові ідеї для своїх робіт. У кожній картині є щось своє, незвичайне, те, як автор передав свою думку», – поділилася майбутня художниця Ганна.

Катерина   КАЛИНОВСЬКА.