Під Покровом Пресвятої Богородиці

Величне свято Покрови Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших православних свят, яке особливо шанують люди в усьому світі. Згідно Передання, Богородиця з’явилася віруючим, які молилися у Влахернському храмі в Константинополі. Сталося це в 910 році. Божа Матір розкрила свій омофор (покривало для голови) над людьми, і це чудо стало знаком заступництва Цариці Небесної. Подію називають справжнім дивом.

На цю дату, 14 жовтня, припадає день заснування Олександром Суворовим придністровської столиці – орденоносного міста Тирасполя.

Напередодні свята, до столичної Покровської церкви прибула велика християнська святиня – ковчег з часточкою поясу Пресвятої Богородиці. З жовтня по грудень він побуває в усіх приходах Тираспольсько-Дубоссарської єпархії.

Урочисті заходи в день престольного свята розпочалися в Покровській церкві з Божественної літургії, яку очолив Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. У храмі були присутні Голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба, перший Президент республіки Ігор Смирнов, представники органів влади, жителі міста.

По завершенні служби відбулася урочиста церемонія гасіння поштової марки, випущеної на честь 220-ї річниці освячення престолу Покровської єдиновірної церкви. Почесне право зробити перший відбиток нової поштової марки було надано спікеру парламенту Олександру Щербі.

«Ці конверти зі святковими марками полетять у міста і країни усього світу. Люди, яким надійдуть такі листи, дізнаються про наш храм і нашу республіку», – зазначив співголова єпархіальної громадської Ради з культури, директор Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я Микола Димченко.

Державний радник Президента ПМР Ганна Волкова зазначила, що нині надзвичайно важливо повертатися до витоків, своїх історичних джерел: «Людина, яка не знає свого минулого, це людина, позбавлена коренів і майбутнього. Ми повинні передати молодому поколінню пам’ять про те, що було тут раніше, в нашому граді Тирасполі».

Далі, за традицією престольного свята, відбувся Хресний хід з іконою Пресвятої Богородиці, яка прикрасила каплицю, побудовану на місці зруйнованого на початку минулого століття Покровського храму в центрі столиці. У колоні разом з численними парафіянами йшли Архієпископ Сава, Олександр Щерба, Ігор Смирнов, глава держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол, народні депутати, козаки Чорноморського козацького війська, представники державної влади та громадських організацій.

На перехресті вулиць Шевченка та 25 Жовтня до колони приєдналися парафіяни, що рухалися від Христо-Різдвяного кафедрального собору. Єдиним Хресним ходом жителі міста пройшли до новозбудованої Покровської каплиці, де був здійснений молебень на честь свята Покрови Божої Матері. Владика Сава звершив освячення Покровської каплиці, під склепіннями якої (як нагадування про минуле) було встановлено пам’ятний камінь, який перенесли зі скверу перед Палацом культури.

По завершенні молебню Владика Сава привітав усіх жителів зі святом Покрови Пресвятої Богородиці та 226-ю річницею заснування Тирасполя, особливо подякувавши всім, хто допоміг у спорудженні каплиці.

Наш кореспондент поспілкувався з тираспольчанами, які розповіли про важливість участі в церковних святах. Учитель фізики муніципальної спеціальної корекційної освітньої установи № 2 Алла Булгакова нещодавно побувала в Стамбулі, де сталося це диво: «Старого храму вже нема, побудували новий, але там збереглося джерело, здійснюються церковні служби. Я задоволена тим, що мені вдалося об’єднати такі важливі події – поїздку до Стамбула й участь у Хресному ході на свято Покрови Цариці Небесної. Ми, жінки, більш емоційні, ніж чоловіки. Якщо в житті трапиться біда, ми обов’язково звертаємося до Богородиці по допомогу. Це свято для мене є важливим, я обов’язково кожного року беру участь у Хресному ході».

Пенсіонерка Віра Федорова теж вважає дуже важливою особисту причетність до свята: «Моя родина вшановує всі церковні свята. Віра в Бога допомагає здолати різні життєві труднощі. Хотілося б, щоб кожен рік збільшувалася кількість людей, які беруть участь у Хресному ході».

Олександр   ЗАЙЧУК.