Діалог православ’я й науки

Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці та дня народження Тирасполя 12 жовтня відкрилася науково-просвітницька конференція «Покровські читання», присвячена 100-річчю розстрілу святих Царствених страстотерпців та 220-річчю Покровської церкви.

Організаторами XXI науково-просвітницької конференції, за традицією, виступили ПДУ імені Т. Г. Шевченка і Тираспольсько-Дубоссарська єпархія. Покровські читання є результатом взаємодії Міністерства просвіти, держуніверситету і Тираспольсько-Дубоссарської єпархії.

Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Владика Сава привітав присутніх зі святом Покрови Цариці Небесної та побажав учасникам наукового форуму успіхів у навчанні й роботі: «Сподіваюся на те, що викладачі університету як представники інтелектуальної еліти та студенти через деякий час стануть справжніми лідерами на шляху духовного перетворення Придністров’я».

Державний радник Президента ПМР Ганна Волкова представила книгу «Справа віри та праця любові: сторінки історії Тираспольсько-Дубоссарської єпархії». Відбулася також презентація ще однієї історичної книги – чотиритомника «Православ’я в Молдові: влада, церква, віряни. 1940–1991». Укладач – академік АН РМ доктор історичних наук Валерій Іванович Пасат упродовж дванадцяти років працював у різних світських і церковних архівах, де виявив величезну кількість документів, що характеризують складні взаємини Церкви та держави в МРСР протягом п’яти десятиліть.

Покровські просвітницькі читання – це діалог між православною церквою та науковим товариством. Головна мета проведення конференції полягає в обміні досвідом у галузях православ’я й історії, філології та педагогіки.

На одному з секційних засідань розглядали питання взаємодії православ’я та ЗМІ. Як зазначив доповідач, у сучасному світі церква та журналістика мають подібні цілі та завдання в системі формування моральних рис людини, нової особистості. Священнослужителі спираються на найважливіші постулати нашого життя, несучи людям знання про Бога і Біблію. Журналіст – літописець сьогодення, а предмет його промов – людські долі та всі складнощі й конфлікти, що виникають у їхньому житті.

Аудиторія священиків – усі парафіяни церкви. Але завдяки сучасним технологіям, у взаємодії зі ЗМІ, використовуючи їх як свою трибуну, вони мають можливість розширити сферу впливу. Типологічно православні медіа належать до тематичних ЗМІ та містять всі ті ж види та способи передачі матеріалу (друковані видання, теле- і радіомовлення, інтернет-ресурси), що й державні медіа. Православні медіа тільки вказують напрямки: історичні розповіді, житія святих, опис таїнств і тлумачення сенсу молитов, рецепти пісного харчування, поради у життєвих питаннях – основний зміст православних видань.

Основні православні новини в друкованому вигляді у нас виходять у трьох офіційних газетах «Приднестровье», «Гомін» (рубрика «Вічні істини»), «Адевэрул Нистрян». Релігійна тематика в них офіційно відображена здебільшого в інформаційному стилі або у вигляді заміток. Великим колоритом відрізняються замітки, присвячені храмовим святам, де журналісти намагаються передати дух Храму села або міста, заглиблюються в традиції регіону чи перебувають у пошуках історій.

На телебаченні у складі нашої мережі також має місце православна програма «Слово пастиря», що доносить основну інформацію релігійного змісту придністровцям. Доповідач спільно з науковим керівником зробив такі висновки: сучасні журналісти придністровських медіа мають можливість співпрацювати з церковнослужителями в рамках підвищення рівня знань і ролі церкви у світі.

Об’єднання зусиль з метою створення аналогічних з російськими програм сприятиме популяризації православних цінностей.

Владлена   П’ЯТЕНКО.