Значуща культурна подія

Напередодні дня міста картинна галерея відчинила двері в центрі Тирасполя за новою адресою – провулок Набережний, 1.

Картинна галерея – це зібрання художніх полотен, які відображають  історію й природу краю, це місце зустрічі шанувальників живопису з творіннями майстрів пензля. Раніше картини художників виставлялися в одному з приміщень Тираспольського об’єднаного музею, а тепер у розпорядженні майстрів – цілих три просторі зали. На урочистому відкритті галереї побувало керівництво Уряду, Верховної Ради та столичної держадміністрації.

Відкриття нової галереї – значуща культурна подія для шанувальників образотворчого мистецтва. Як зазначила директор галереї Людмила Мирончук, знайомство з містом починається з ознайомлення з його культурною спадщиною. Туристи оцінюють образ країни за рівнем її культури, як вона збережена і передана з давніх часів. Картинна галерея покликана відображати всю швидкоплинну красу регіону, його історію і своєрідність.

У новому приміщенні побудувано три просторі зали за всіма сучасними стандартами. По периметру встановлено точкове освітлення, створені також пересувні модулі для зручного закріплення картин.

«Я впевнений, що картинна галерея буде місцем, де ми зможемо насолоджуватися й радіти творам досвідчених художників і водночас виховувати юних придністровських майстрів пензля», – сказав глава столиці Олег Довгопол.

У першому залі розмістили твори відомого художника Олександра Фойницького – найстарішого художника нашого краю, літописця Тирасполя в живопису. Його роботи передають зовнішній вигляд столиці ХХ століття і служать матеріалом для вивчення історії не тільки для сучасників, а й для майбутніх поколінь. До речі, частина робіт із музейної колекції, заповіданої місту, поклала початок художньому фонду картинної галереї.

У наступному залі уважно читаємо прізвища: Г. Зиков, Л. Глущенко, М. Руденко, В. Радованов і Л. Григорашенко. Тут розташовані картини, написані учнями О. Фойницького – послідовниками класичної школи російського реалістичного мистецтва. Одна з головних заслуг Олександра Федоровича – його педагогічна діяльність. Він організував у Тирасполі студію малюнка і живопису, а його учні згодом стали відомими художниками не тільки в Молдові, а й у Радянському Союзі.

Останній, третій зал, у якому відтворено інтер’єр кімнати О. Фойницького з його особистими речами, а стіни прикрашають картини учнів і педагогів-випускників столичної Дитячої художньої школи. Можливо, через деякий час вже вони прославлятимуть мистецтво Придністров’я.

«Якщо ми думаємо про майбутнє нашої республіки, то повинні дбати, насамперед, про наших дітей. Саме тому у нас пильна увага приділяється школам і дитячим садкам. Чудово, що з’являються сучасні картинні галереї, школи мистецтв», – зазначив прем’єр-міністр Олександр Мартинов.

«Упевнена, що всім сподобалося чудове нове приміщення картинної галереї. Підкоряє вишуканий смак, вражає особлива любов, з якою поставилися фахівці до її оформлення. Кажуть, що краса врятує світ, і, перебуваючи тут, ми розуміємо, що це так, ми йдемо в красиве майбутнє з талановитими людьми», – підкреслила віце-спікер парламенту Галина Антюфєєва.

За словами художника Юрія Салка, така подія служить запорукою для багатьох творчих проектів, у тому числі міжнародних. Так, картинної галереї столиці, дійсно, бракувало, на неї довго чекали й нарешті сподівання реалізувалися.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.