Філіп за надання Придністров’ю особливого статусу

Прем’єр-міністри країн, які входять в організацію за демократію та економічний розвиток, – ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова) 5 жовтня провели зустріч у столиці Молдови.

У заході, що відбувся у Кишиневі, взяли участь прем’єр-міністри Молдови та України Павло Філіп і Володимир Гройсман. Під час зустрічі обговорювалися різні форми співпраці між країнами-учасницями. Павло Філіп звернув увагу колег на «заморожені конфлікти». «Ми переконані, що знайти мирні розв’язання територіальних конфліктів буде легше, якщо в країні не буде чужих військ і озброєння», – зазначив він на прес-конференції.

Павло Філіп і Володимир Гройсман під час спілкування заявили, що придністровську проблему можна вирішити шляхом надання регіону особливого юридичного статусу. «Ми обговорили можливість розв’язання придністровської проблеми шляхом надання регіону особливого юридичного статусу, зберігаючи цілісність і суверенітет Молдови», – заявив Павло Філіп на прес-конференції після пленарного засідання делегацій.

За словами глави Кабінету міністрів РМ, «…на саміті констатували значний прогрес між країнами на політичному, а також економічному і гуманітарному напрямках». Формальні ж результати такої довгоочікуваної зустрічі виявилися мінімальними. Так, за підсумками саміту було підписано Протокол між митними адміністраціями держав-членів ГУАМ про взаємодію у сфері боротьби з митними правопорушеннями, пов’язаними з переміщенням товарів повітряним транспортом через державні кордони держав-членів ГУАМ. Про це повідомляється на офіційному сайті Організації за демократію та економічний розвиток.

Крім Протоколу, було прийнято й оприлюднено Спільну заяву Глав Урядів держав-членів ГУАМ, в якій сторони домовилися розширювати співпрацю у сфері молодіжної політики та спорту, туризму, культури, науки та освіти, а також малого і середнього бізнесу.

Однак нагадаємо, що переважна більшість народу Придністров’я на референдумі 17 вересня 2006 року висловилася за незалежність республіки й подальше вільне її приєднання до Росії.

Олександр   ЮШИН.