На варті безпеки держави

Традиційним для нашої республіки стало проведення Дня відкритих дверей у військових частинах Міністерства державної безпеки ПМР.

Про мету проведення такого заходу нашому кореспондентові розповів начальник прес-служби МДБ Максим Кравець: «День відкритих дверей на території наших військових підрозділів проводиться вже втретє. Минулого року нагодою для знайомства з підрозділами скористалися понад 2 000 тираспольчан. Велика увага надається роботі з молодим поколінням придністровців: учням столичних шкіл, курсантам Тираспольського юридичного інституту, учням Тираспольського Суворовського військового училища, вихованцям Республіканського навчально-виховного комплексу імені А. Макаренка, учням Парканської середньої загальноосвітньої школи-інтернату і Попенської школи-інтернату».

За словами представника відомства, новацією заходу стала можливість для всіх охочих уявити себе вершниками – покататися на конях, пережити незабутні миті й відчути себе впевнено в сідлі. Патріотичні молодіжні організації «Зірка» та «Спадкоємці Перемоги» представили стенди зі зброєю часів Великої Вітчизняної війни та виставку ретро-автомобілів.

Для гостей заходу були організовані показові виступи спецпідрозділів ПМР. Особливо глядачам запам’яталися операції за участю службових собак, які допомагають нашим прикордонникам затримувати злочинців та порушників державного кордону ПМР.

Наш кореспондент поспілкувався з придністровцями, які побували у військовій частині. Військовий отаман Чорноморського козацького війська генерал-майор Ігор Небейголова відзначив важливість того, що наші юнаки й дівчата ознайомилися з трудовими буднями військовослужбовців, завжди готових стати на захист Батьківщини. Обов’язково хтось із них у майбутньому служитиме в нашій армії.

Учитель історії та початкової військової підготовки Парканської середньої загальноосвітньої школи-інтернату Віктор Вакарчук зазначив, що вихованці навчального закладу завжди раді відвідувати такі цікаві події, брати участь у пропонованих заходах: «Вони сприяють патріотичному вихованню молодого покоління придністровців. Хочу підкреслити, що деякі наші випускники після закінчення школи-інтернату пов’язують своє життя з військовою службою».

Голова громадської організації «Союз ветеранів спецпідрозділу «Дельта» Сергій Демидков підкреслив важливість залучення молодих людей до служби в армії: «На таких зустрічах молодь дізнається про умови служби в армії з перших вуст. Наша громадська організація бере участь у житті республіки, веде суспільно-політичну роботу з формування правильної ідеології в Придністров’ї, приділяє багато уваги патріотичному вихованню молоді».

Учень 5-Б класу Тираспольської загальноосвітньої школи № 11 Михайло Чапський сказав, що, побувавши разом зі своїми однокласниками у військовій частині, здобув незабутні враження: «Найбільше мені сподобалися службові собаки. Служба в армії є почесною для кожного чоловіка».

Житель Тирасполя Владислав Нех прийшов сюди зі своїм сином Романом: «Показові виступи військовослужбовців відповідають високому професійному рівню. Для громадян нашої молодої республіки важливо знати, що є люди, в будь-яку хвилину готові стати на захист нашої державності».

За давньою традицією, усіх пригощали смачною гречаною кашею і чаєм.

День відкритих дверей у військових частинах республіки, безсумнівно, сприяє військово-патріотичному вихованню нашої молоді та підвищенню престижу військової служби.

Олександр   ЗАЙЧУК.