А чи не час нам прислухатися до себе?

Понад 10 тисяч придністровців перебувають на онкообліку. Найчастіше зустрічаються патології у людей за 60 років. Але при цьому лікарі зазначають: онкопатологія молодшає.

Нині нерідко на облік з онкологічними захворюваннями беруть пацієнтів 30 – 45 років. Про це повідомила головний онколог Міністерства охорони здоров’я ПМР Аліна Андреєва. Вона розповіла, що в республіці на обліку перебуває 10012 людей. І протягом багатьох років серед пацієнтів лідирує захворювання молочної залози, однак спостерігається тенденція до збільшення раку товстого кишечника. «Прагнення всіх лікарів-онкологів – збільшити загальну виживаність без прогресування. У Придністров’ї є такий показник, як п’ятирічна виживаність, тобто на сьогодні кількість пацієнтів, які живуть 5 років і більше з моменту взяття на облік, складає 52%», – повідомила головний онколог республіки.

За словами Аліни Андреєвої, загалом тенденція щодо онкозахворювань не тільки в Придністров’ї, а і в усьому світі, зростає. Фахівці спостерігають зростання первинно виявлених діагнозів зі злоякісними утвореннями, тому, як каже лікар-онколог, ця тема актуальна не тільки з медичного погляду, а і з соціального. Саме тому лікарі-онкологи Придністров’я вперше в рамках проведеної Міністерством охорони здоров’я інформаційної кампанії «Світ проти раку» організували онлайн-конференцію за участю провідних фахівців Росії та Молдови. Захід був спрямований на підвищення рівня обізнаності населення та підвищення рівня кваліфікації саме лікарів-практиків. «Ми вирішили обговорити найнагальніші теми онкології, а саме: лікування хронічного больового синдрому, деякі підходи в курсах хіміотерапії, персоналізований підхід до пацієнта в період лікування», – зазначила Аліна Андреєва.

Лікар особливо наголосила, що на сьогодні лікарям-онкологам важливо не тільки виявити хворобу на ранній стадії, а і грамотно її вилікувати. З думкою колеги погодився і гість із Молдови, завідувач відділення торакальної хірургії Інституту онкології РМ Сергій Дорук. Він пояснив, чому в наш час онкологія вийшла на перше місце в структурі захворюваності населення. За його словами, причини полягають у тому, що людина не прислухається вчасно до свого організму, не реагує на його сигнали, і в результаті в нашому тілі накопичуються «помилки», які згодом викликають ускладнення. До того ж, як уточнив фахівець із Молдови, генетичний фон популяції теж не найкращий. Саме тому онкологія виходить на перше місце з причин захворюваності та смертності. Сергій Дорук упевнений: якнайскоріше виявлення захворюваності, рання діагностика є запорукою успішного лікування пацієнтів. «Тому ми, насамперед, обговорюватимемо сьогодні ранню діагностику, невдачі й помилки, які відбуваються іноді з нашої вини, іноді з вини пацієнтів, які вчасно не звертаються до лікаря. Ми постараємося виробити спільну тактику лікування пацієнтів, завдяки якій сподіваємося на успіх у нашій діяльності», – сказав лікар.

Водночас Сергій Дорук уточнив, що в лікуванні деяких онкозахворювань сучасна медицина зробила крок уперед і виживаність пацієнтів навіть на 4-й стадії, наприклад, при лімфомах, може бути дуже високою – 80%. А ось деякі онкозахворювання, із жалем зазначає фахівець, піддаються лікуванню набагато гірше, що веде до агресивного зростання поширення пухлинного процесу.

На запитання, який рак нині найшкідливіший і забирає найбільше життів, Сергій Дорук відповідає: «Це рак, який не виявлено. Той, що виявлено вчасно, можна або прооперувати, або провести хіміотерапію».

Лікар-онколог неодноразово наголошував, що всім слід звертати увагу на сигнали свого організму. Наше здоров’я – у наших руках. Тому при виявленні будь-яких змін слід негайно звернутися в поліклініку за місцем проживання. До того ж розвитку злоякісних пухлин можна запобігти, якщо виконувати комплекс заходів, які включають принципи здорового способу життя: відмовитися від куріння, алкоголю, зайнятися фізкультурою, правильно харчуватися, своєчасно лікувати осередки хронічного запалення.

Лікарі в один голос стверджують: сучасний рівень медицини дозволяє досягти високого відсотка повного лікування від раку, якщо його виявлено на ранній стадії.

Олександра   АНАНСЬКА.