Скільки мотузочці не витися…

Слідчий комітет ПМР розпочав розгляд справи про незаконне утримання 30 % пенсій і зарплат працівників бюджетної сфери у 2015 році.

Фігурантами цієї кримінальної справи є колишній прем’єр-міністр ПМР Тетяна Туранська та всі екс-міністри економічного блоку: Майя Парнас (перший заступник Голови Уряду), Олена Гіржул (міністр фінансів) і Оксана Буланова (міністр соціального захисту і праці). Усі вони оголошені в розшук. Причому зазначається, що вирок «соратницям» Євгена Шевчука суд зможе винести заочно, без присутності обвинувачених.

Цей факт можна вважати досить символічною подією, тому що розпочато розслідування кримінальної справи, яка пов’язана з ім’ям другого Президента нашої держави, а торкнулася вона свого часу великої частини придністровців.

Нагадаємо загальновідоме. На початку 2015 року в одній зі своїх промов Євген Шевчук заявив, що, по-перше, збільшився збір податків, а по-друге, придністровський бізнес додатково поповнив казну на 100 млн доларів. Але через кілька днів у бюджетників і людей похилого віку відняли 30 % пенсій і зарплат. При цьому пропозиції скоротити на ці ж 30 % суми комунальних платежів і кредитних виплат були рішуче відкинуті тією владою.

Чому ж такий злочин став можливим, якщо в казну надійшла значна сума додаткових грошей? Відповідь сама за себе говорить: ці гроші були частково вкрадені, а частково «крутилися» (були в ділі й давали прибуток). Тому людям і не плати-
ли. Але найцікавіше було попереду. До 16 грудня 2016 року, коли Шевчук офіційно покинув свій пост, у сховищі Придністровського республіканського банку зяяла величезна «діра» в розмірі мінус 42 млн доларів. Валюта зникла.

Повернемося до фігуранток справи. Саме їх Шевчук змусив оформляти спочатку незаконне рішення, а вони не знайшли в собі мужності заступитися за своїх співгромадян – придністровців. За Конституцією ПМР Тетяна Туранська очолювала виконавчу владу й мала всі законні можливості оголосити свою позицію й відмовитися від участі в беззаконні. Зрештою, вона могла подати у відставку. Туранська цього не зробила.

Майя Парнас та Олена Гіржул очолювали економіку і фінанси. Вони теж не могли не знати такого факту: якщо наявні гроші не «крутити», то можна легко виплачувати пенсії й зарплати в повному обсязі. Вони нічого для цього не зробили. Міністр соціального захисту Оксана Буланова могла просто з людинолюбства заступитися за людей похилого віку, заявити, що Придністров’я виявляється єдиною країною на просторі колишнього СРСР, де у людей офіційно відбирають частину і без того дуже скромних пенсій. Вона за старих не заступилася.

Крім того, всі вони цілком добровільно втягнулися в цю аферу, організовану за наказом Шевчука. Суть справи в тому, що (щоб уникнути відповідальності за вчинені беззаконня і перекласти її на своїх «гламурних» соратниць) Шевчук ініціював створення «Державної комісії з розподілу бюджетних коштів». Формально це зробив Уряд, яким Шевчук керував у ручному режимі.

У лютому 2015 року приймається Постанова Уряду «Про деякі особливості фінансування видатків бюджетів різних рівнів ПМР», згідно з якою названа «комісія» і з’явилася. Її очолила Майя Парнас, заступниками якої стали Олена Гіржул і Оксана Буланова. Але навіть за такого розкладу створена структура не мала ніякого права торкатися пенсій і зарплат, тому що цього не передбачає жоден придністровський закон.

От за ці беззаконня і повинні відповісти чотири соратниці Шевчука, які після зміни влади спішно втекли з республіки, розуміючи, що скільки мотузочці не витися, а кінець буде. І вже законний.

Олена   РАТУШНА.