Від мрії до реальності – 15 років

Тренажерний зал з більш ніж сорока тренажерами та біговими доріжками, класи для занять шашками та шахами, зала з дев’ятьма столами для настільного тенісу, спортивна зала для проведення ігор із волейболу та баскетболу, площадки для міні-футболу, голболу та торболу, душові кімнати з роздягальнями, сауна, бібліотека зі спеціальною літературою для незрячих, офісні приміщення для співробітників…

Така розкіш для людей, що потребують особливої уваги з боку держави, стане доступною до Дня Республіки наступного року. А нині на порядку денному Міністерства соціального захисту та праці – зведення реабілітаційно-відновлювального центру для інвалідів. Скоріше, це не зведення, а будівельні роботи з реконструкції цегляної споруди, що мозолила очі тираспольчанам протягом останніх 28 років.

На початку 90-х цей об’єкт будувався як додатковий корпус технікуму комерції. Та у 2007 році, після того, як його передали на 25 років в оренду, споруда перейшла в розряд довгобудів, стала занедбаною, заросла деревами й перетворилася в улюблене місце перебування асоціальних елементів. Розташована в місці компактного проживання людей з інвалідністю по вул. Леніна, 1/3 нашої столиці, тепер вона стане центром реабілітації та підготовки спортсменів, що виступатимуть у паралімпійських змаганнях.

«У нас багато параспортсменів з обмеженими можливостями, але спеціалізованої бази з доступною інфраструктурою для них не зроблено. Дорослі спортсмени з обмеженими можливостями (візочники, люди з порушенням опорно-рухового апарату, слабозорі, сліпі, такі, що погано чують і повністю глухі) займаються різними видами спорту. Усім їм необхідний тренажерний зал, а також  спортивний зал для проведення змагань», – розповів директор державної установи (ДУ) «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів» Георгій Чебан.  Він також зауважив, що загалом Центр необхідний двом тисячам осіб, і не лише жителям столиці, адже (з наданням йому статусу республіканського) спортивний об’єкт стане доступним для тренувань параспортсменів з усього Придністров’я.

За словами інструктора-методиста ДУ, майстра спорту міжнародного класу з легкої атлетики, бронзового призера світу, фіналіста паралімпійських ігор в Атланті (1996) і в Сіднеї (2000) Валерія Заїма, установі впродовж багатьох років доводиться орендувати приміщення для тренувань та змагань у різних районах міста. «Ми проводимо до 40 спортивних заходів на рік. Шукаємо, хто дасть спортивну залу. Нам ідуть назустріч, але доводиться тренуватися в дуже складних умовах, якщо хтось і здає нам в оренду приміщення, то на кілька годин. Тепер ми впевнені, що наші параспортсмени показуватимуть хороші результати на внутрішніх чемпіонатах і на світових аренах», – зазначив фіналіст паралімпійських ігор.

Державною програмою Фонду капітальних вкладень на 2018 рік заплановано на реконструкцію 1,5 млн рублів ПМР. На ці кошти до нового року буде відремонтовано дах та встановлено пластикові вікна-пакети. Щоб прискорити процес, параспортсмени також беруть участь у будівельних роботах. У 2019-му буде виділено ще 7 млн рублів.

«Скажу особисто від себе, що збулася моя мрія, яку я виношував понад 15 років. І від усіх людей з обмеженими можливостями, для яких будується ця споруда, хочу сказати величезне спасибі, тому що вони приходять сюди, допомагають і не можуть дочекатися, коли вже її здадуть в експлуатацію. Ми вдячні Президенту й Урядові, що знайшовся цей об’єкт, знайшлися кошти на його реконструкцію», – сказав схвильовано Георгій Чебан.

Нагадаємо, 2018 рік у Придністров’ї оголошено «Роком рівних можливостей». Указ про це підписав Президент ПМР Вадим Красносельський, щоб привернути увагу громадян та держави до проблем людей з інвалідністю, забезпечити їхні потреби й успішну інтеграцію в суспільство в рамках створення доступного середовища.

Аліса   КОХАНОВА.