Якісна робота мобільних бригад

У реабілітаційно-консультаційному центрі «ОСОРЦ» підбили підсумки проекту «Створення якісних послуг дітям з обмеженими можливостями на основі партнерства і співробітництва».

У червні 2017 року були створенні мобільні бригади, які допомагають людям з обмеженими можливостями. Перш ніж розпочати безпосереднє спілкування з пацієнтами, вони навчилися вести особові справи, працювати з документами, впроваджувати спектр послуг у Придністров’ї. З січня поточного року, мобільні групи щомісяця відвідують 50 сімей у Тирасполі та Слободзейському районі. Чотири рази на тиждень психолог, логопед-дефектолог, масажист (кінетотерапевт) і юрист відвідують сім’ї, в яких є важкохворі діти або дорослі, щоб допомогти адаптувати їх до життя в суспільстві. Створення мобільної бригади є новим напрямком роботи служби соціального обслуговування людей з обмеженими можливостями. «На сьогодні у нас працюють всього дві команди. Фахівці приїжджають додому й допомагають батькам у спілкуванні з дитиною. Логопед надає послуги й членам сім’ї, добирає прийоми з розвитку дикції, педагог пропонує індивідуально кожному розвивальні ігри. Для тих, кому показаний масаж, кінетотерапевт не тільки навчає правильно виконувати вправи, а ще й пояснює, як полегшити біль», – розповіла директор «ОСОРЦ» Людмила Бородіна.

У Молдові такі послуги надаються вже майже 10 років. Вони не тільки допомагають батькам засвоїти навички спілкування зі своїми хворими дітьми, а й підтримують їх морально, дають зрозуміти, що ті не залишаються наодинці зі своїми проблемами. Оволодіти специфікою роботи в мобільних бригадах допомагали колеги з Криулянського району Молдови. Вони організовували навчальні семінари для представників місцевих органів влади, міністерств, служб, завдання яких працювати з людьми з обмеженими можливостями.

На кожного фахівця припадає від 8 до 12 сімей, а деяким із них потрібна допомога відразу декількох фахівців. Як правило, приїжджають до тих, кому раніше взагалі ніхто не допомагав, і результати такої роботи видно навіть у найважчих випадках. «Наприклад, один молодий чоловік лежав 8 років і не міг навіть пальцями ворухнути. За 8 місяців мобільна бригада домоглася того, що він уже почав працювати на комп’ютері, тобто відзначається прогрес, пропали панічні атаки», – зазначила Людмила Бородіна.

За словами директора реабілітаційного центру, фахівці соціальної служби намагаються приділяти більше уваги батькам у роботі з маленькими дітьми. Мобільна команда працює протягом року, а батьки за цей час мають засвоїти всі навички по догляду за ними. Команда навчає їх усім прийомам і технікам, щоб вони зуміли підготувати дитину до дитячого садочка. «Якщо в родині двоє дітей, то психолог сприяє тому, щоб між ними (здоровою та обмеженою у своїх можливостях) не виникало прірви й вони могли спілкуватися. Буває навіть так, що менша (здорова) дитина бере шефство над своїм братом чи сестрою», – розповіла Людмила Бородіна.

Спеціаліст у галузі мануальної терапії Павло Поцілуйко розповів історію успіху дівчини Аліни. Їй
28 років, проживає вона з мамою в Тирасполі. Діагноз дівчини – дитячий церебральний параліч (ДЦП). Вона теж є пацієнтом спеціальної служби з 15 листопада 2017 року. «Поясню: в Аліни таке розміщення стоп, що їй було важко ходити, вона часто втрачала рівновагу, й тому потребувала допомоги. Після першого місяця роботи вже було видно позитивні результати: їй стало легше наступати на ноги, вона навчилася утримувати рівновагу. Це було дійсно справжнє досягнення», – поділився Павло. За його словами, дуже важливим є правильне ставлення до людей з обмеженими можливостями, тому що вони тонко відчувають людей, настрій, коли ми ставимося до них щиро, з душею, лише тоді йдуть на контакт.

Проект «Створення якісних послуг дітям з обмеженими можливостями на основі партнерства та співробітництва» впроваджується спільно з організацією «Жінка й дитина – захист і підтримка».

Анастасія   ОЛЕШКО.