26 років на варті погоди

30 жовтня 1992 року в Придністров’ї був створений Республіканський Гідрометцентр. Навіщо він був створений і яких результатів досяг за ці роки, ми дізнаємося у директора ДУ ДС «Гідрометцентр» Віталія Кольвенка.

– З якою метою був створений Гідрометцентр (ГМЦ) у Придністров’ї?

В. К.: Для того, щоб виробляти, обробляти й забезпечувати жителів Придністров’я вірогідною метеорологічною інформацією. Гідрометцентр є одним з атрибутів державності й самостійності Придністров’я на одному рівні з судовою, виконавчою та законодавчою владою. Головне його завдання – здійснення моніторингу навколишнього середовища з метою захисту від небезпечних і стихійних гідрометеорологічних явищ, запобігання шкоді, яка може бути заподіяна ними, а також задоволення потреб населення, економіки й навіть захисту країни.

– Наскільки визнаний у світі Придністровський ГМЦ?

В. К.: Наші співробітники беруть участь у міжнародних семінарах, конференціях як організатори  міжнародних проектів. Ми представляємо нашу республіку на належному високому гідрометеорологічному рівні. І навіть були запрошені на ювілей кафедри гідрології суші Санкт-Петербурзького університету. Нам надали право вітального слова з трибуни залу засідання. Ніколи не забуду, як після повідомлення про те, що за весь час важких 90-х у нашій республіці не тільки не був закритий жоден гідрометеорологічний пост, а навіть вдалося відкрити ще один, багато делегацій не тільки з Росії, але і з країн СНД, довго аплодували нам стоячи, і це на тому фоні, коли представники з інших регіонів говорили з жалем про їхнє закриття та скорочення. От і розмірковуйте, визнані ми чи ні…

– Хто є основним користувачем гідрометеорологічної інформації в Придністров’ї?  І що входить до його структури?

В. К.: Інформацію ГМЦ затребують служби Апарату Президента, Уряд ПМР, Верховна Рада та органи місцевої влади. Ми обслуговуємо на договірній основі підприємства й організації нашої республіки, а також зацікавлених юридичних та приватних осіб і навіть міжнародний банк даних СНД. До структури Придністровського Гідрометцентру входять, крім відділу метеорологічних прогнозів, відділ метеорології та клімату, який вивчає метеорологічний і кліматичний режими країни; відділ гідрології, який вивчає водний режим на річках та водосховищах республіки; відділ агрометеорології, який здійснює збір і узагальнення матеріалів агрометеорологічних спостережень; відділ спостереження за забрудненням атмосферного повітря, який виробляє оперативне прогнозування фонового забруднення атмосфери в Тирасполі, Бендерах і Рибниці за наявністю окремих домішок (пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, формальдегіду і фенолу). Є ще маловідомий, але дуже важливий відділ засобів зв’язку і вимірювань, в обов’язки якого входить підготовка до повірки засобів вимірювань, що перебувають на балансі ГМЦ. Підсумком багаторічної роботи відділу метеорології та клімату є створення сучасного кліматичного довідника ПМР.

– Погоду можна і в Інтернеті дізнатися. А Всесвітня метеорологічна організація спокійно може обійтися без нашої інформації в разі закриття мережі в ПМР. А що зміниться для нас, якщо Гідрометцентру не буде?

В. К.: Усе правильно, Всесвітня метеорологічна мережа може спокійно обійтися, але населення Придністров’я – ні. Для зведення будівель, споруд або для прокладання водопроводів треба добре знати максимальну і багаторічну глибину промерзання ґрунту та його температуру. Виконуючи висотні монтажні роботи, необхідно знати як фактичні, так і прогнозовані дані про швидкість вітру, а під час розслідування дорожньо-транспортних пригод дуже важливо знати цілий набір метеорологічних показників у конкретному пункті, включаючи навіть такі, як час настання сутінків. Тільки за кількістю запитів організацій і приватних осіб, не враховуючи тих, хто обслуговується метеорологічною інформацією планово, упродовж року ми видаємо близько 500 довідок про стан погодних умов.

Якщо не буде метеорологічної інформації, то хто складе прогноз погоди? Тільки одна метеорологічна станція веде регулярні спостереження за 50 параметрами погодних та кліматичних характеристик у цілодобовому режимі. І вся інформація обробляється в ГМЦ, де її можна, до речі, за необхідності запросити.

– Прогноз погоди – це лише мала частина того, чим займаються фахівці Гідрометцентру. А які ще прогнози можна дізнатися у Вашій службі?

В. К.: Крім щоденних прогнозів погоди, до яких ми вже звикли, є ще гідрологічні, агрометеорологічні прогнози й дослідження стану атмосферного повітря. Штормові оповіщення (про погіршення погоди) готують синоптики, гідрологи й агрометеорологи. У разі погіршення стану повітря проводиться оперативне прогнозування фонового забруднення атмосфери. Передається попередження про можливе підвищення рівня забруднення повітря, даються рекомендації щодо режиму роботи підприємств у період несприятливих метеорологічних умов.

Метеоролог за роботою – це «вартовий погоди» і несе цілодобову вахту, яку не можна залишити ні на хвилину. Він стежить за всіма змінами клімату. Тож важливість роботи тих, хто передбачає погоду, попереджає про стихійні лиха, не можна перебільшити, їм необхідно дякувати за систематичну і безперебійну роботу.

Василь   КУДИМА.