Бендерська фортеця в День народного єднання

У неділю, 4 листопада, в Бендерській фортеці сталася неординарна для ПМР подія – масштабні святкові заходи на честь Дня народного єднання.

Близько другої години пополудні на території парку Олександра Невського зібралися тисячі городян і гостей міста, що свідчило про спільну колись нашу історію, про близькість інтересів сьогодення, духовну та ідейну єдність придністровців і росіян, яка не зникла за роки останніх перетворень, тобто про те, що придністровський народ був, є і залишатиметься навіки разом із Росією.

Дещо з історії. Вітри історії повертають нас до минулих подій, нагадують про забутих героїв, спонукають згадати своє коріння та духовні скарби. Примушують переглядати, зважувати, переоцінювати й по-іншому сприймати факти, події та особистостей… Ось уже декілька років ПМР разом з РФ відзначає День народної єдності. Для Росії дата 4 листопада 1612 року знаменує закінчення так званого Смутного часу і початок нового періоду розвитку російської держави. Того дня воїни народного ополчення під проводом Кузьми Мініна та Дмитра Пожарського штурмом взяли Китай-місто і визволили Москву від польських інтервентів.

У новітній історії Росії та і в нас, у Придністров’ї, зазначене свято має державний статус і відзначається в Росії з 2005 року, у нас – з позаминулого року. Свято має глибоке історичне коріння і своєю появою завдячує важливим для Росії та всього слов’янства історичним подіям, що відбулися в період Смутного часу, або Семибоярщини, коли загроза державності Росії була найгострішою. Смутний час тривав з кінця XVI і закінчився на початку XVII століття. Довгий час Москва і прилеглі землі були захоплені Річчю Посполитою, а тодішня Польща намагалася підкорити собі російські землі, насильно насадити людям католицьку віру. Серед роздробленої влади бояр і князів панували розбрат, зрада, хабарництво, безчестя і вбивства. Та були на Русі й чесні люди, істинні православні християни-патріоти. Всеросійське ополчення на боротьбу з польськими інтервентами зібрали й очолили князі-патріоти, не забруднені безчестям, Дмитро Пожарський та Кузьма Мінін. Саме завдяки їхній мужності та вмілому керівництву народним ополченням, 4 листопада 1712 року військо польської шляхти під Москвою було вщент розбите, а загарбники видворені з російської землі.

Сьогодення. Безпосередньо святкові заходи в парку Олександра Невського розпочалися о другій годині дня концертом оркестру Головного штабу Міністерства оборони ПМР. Військові музиканти виконали низку популярних маршових мелодій.

Слід зауважити, що і місто, і фортеця серйозно підготувалися до свята. Живописний вернісаж, різноманітні виставки художньо-декоративного мистецтва, виробів із дерева та металу були розгорнуті навколо виставочного павільйону. У самому ж павільйоні працює масштабна виставка творів видатних майстрів пензля Росії, Молдови та Придністров’я – «Придністров’я православне».

Апофеозом свята став тематичний флешмоб молоді «Придністров’я – край чудовий», продемонстрований городянам і гостям міста більш ніж півтисячним гуртом юнаків та дівчат на плацу поряд із православним храмом Олександра Невського. У кожного, хто взяв участь у святковій акції, голова була покрита червоною та зеленою хусткою, що символізувало кольори державного прапора Придністров’я. Подивитися на виступ молоді Бендер прийшли Президент держави з дружиною та доньками в супроводі мера міста Романа Іванченка. Перед тисячами городян і гостей виступила також рота Почесної варти Збройних сил ПМР. Показовий виступ філігранного володіння зброєю та стройовим кроком привернув увагу тисяч людей, тим більш, що в ньому взяли участь також гренадери Російської імператорської армії з мушкетами. Родзинкою спеціалізованих вправ зі зброєю став стрілецький салют із мушкетів, автоматичної зброї та гармат часів Петровської епохи.

Вадим Красносельский звернув увагу на те, що цього разу День народної єдності відзначався не офіційними заходами, а саме народними гуляннями. Підкреслюючи значущість його для Придністров’я, Президент зазначив: «День народного єднання – це велике свято як для Росії, так і для Придністров’я. У нашій державі живуть люди 72 національностей. Придністров’я – спільний дім для них усіх. Теперішнє свято об’єднує народи, культури, традиції. Наскільки свято значуще для громадян, нині можна було впевнитися й побачити на власні очі. Люди бажають відпочивати, ділитися емоціями та своїми традиціями».

Дуже багато гостей із зацікавленням відвідали російське, молдавське, українське та болгарське подвір’я. У гості до привітних хазяїв завітав і Президент із сім’єю. На молдавському подвір’ї Вадима Миколайовича пригощали голубцями, росіяни  частували його пухким короваєм під мелодію популярної російської народної пісні «Я за то люблю Ивана, что головушка кудрява», а на українському подвір’ї Главу держави шанобливо пригощали українськими пампушками. Слід зазначити, що українське подвір’я з любов’ю було організоване педагогічним колективом Бендерської гімназії № 3 ім. І. П. Котляревського, а господинею виступила директор навчального закладу, кандидат педагогічних наук Валентина Боднар. Недовга, але зацікавлена розмова відбулась у Президента в болгарській гостині з мудрою господинею поважного віку, яка продемонструвала Вадиму Миколайовичу роботу старовинного ткацького верстата.

Прогулюючись алеями парку Олександра Невського, Президент також відвідав кофейні павільйони, де городяни та гості міста відпочивали за столиками, пригощаючись різноманітними стравами та напоями.

Безліч людей привабила літня естрада парку, де з великою цікавою програмою виступали майстри мистецтв ПМР. Гучними оплесками зустрічали глядачі танцювальний зразковий колектив «Ритмік-данс», який представив справжній хореографічний калейдоскоп з українських, молдавських і російських танців. У виступах солістів лунали пісні про наш квітучий придністровський край. Особливо сподобалися глядачам музичні композиції у виконанні народних артистів Віри Лапенкової та Петра Блужневського. Вигуками «браво» зустрічали та проводжали городяни гостя з Росії, відомого актора і співака Володимира Стьопіна, який виконав кілька популярних пісень російських композиторів. Концерт придністровських майстрів мистецтв закінчився грандіозним святковим салютом над Дністром.

Охочі мали можливість просто неба переглянути художній фільм про билинного російського воїна Євпатія Коловрата – «Легенда про Коловрата». Ця кінострічка російського виробництва стала переможцем інтернет-голосування на сайті бендерського телебачення.

Організаторам заходу вдалося передати єднальний характер свята.

 Володимир   ПУКЛІЧ.
Фото прес-служби Президента.