Кошти освоєно з економією

У Дубоссарському районі до державної програми Фонду капітальних вкладень увійшли сім освітніх закладів, розташованих як у місті, так і в сільській місцевості. Глава держави відвідав деякі з них.

На шести об’єктах зробили капітальний ремонт і розпочали будівництво нової будівлі для Дубоссарського Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з обмеженими можливостями здоров’я. Президент Вадим Красносельський побував на трьох із них.

Центр розвитку дитини – дошкільний заклад «Ивушка» незабаром святкуватиме 40-річний ювілей. На сьогодні в закладі виховуються та навчаються 210 дітей двома державними мовами: російською та молдавською. Це один із провідних дошкільних закладів району, в якому вихованці поповнюють свій багаж знань та розширюють кругозір. Приміщення Центру давно потребувало капітального ремонту: оновлення системи опалення, заміни даху та вікон. Ці види робіт через їхню дорожнечу заклад самотужки здійснити не міг. За словами його керівника, до ювілею дитячого садка колектив закладу, вихованці та їхні батьки отримали гідний подарунок, вони вдячні державі за таку увагу до дітей та цього дошкільного закладу. Завдяки реалізації програми Фонду капітальних вкладень, у дитячому садку з’явилися нові вікна, двері, система опалення. Наступного року тут планують завершити ремонт даху.

Дубоссарська музична школа вже десятиліттями виховує талановитих випускників, майбутніх фахівців мистецтва. При цьому заклад довгі роки розміщується в будівлі, зведеній разом з гідроелектростанцією, тобто в середині минулого століття. У рамках держпрограми з капітальних вкладень, крім зовнішнього оновлення фасаду, в музичній школі вдалося відремонтувати систему опалення, санвузли. Відновлюються також сходи й коридори. Директор музичної школи розповів Президентові про роботи, виконані в закладі раніше – ремонт даху і вікон, а також поділився планами на майбутнє.

105 років виповнилося нині Дубоссарській школі № 3 з молдавською мовою навчання. Тут теж здійснено великий обсяг робіт: замінено двері та вікна, покрівлі над їдальнею, спортивною залою і кабінетами технології, відновлено також фасад та упорядковано територію. Якість здійснених робіт оцінив глава держави: «Звичайно, обсяг робіт виконано, кошти освоєні з економією. На заощаджені гроші здійснено додаткові обсяги робіт. Але загальне бачення таке: необхідно продовжувати упорядкування наших закладів освіти. Крім того, заміни потребує й кухонне обладнання, вентиляційні системи. Дуже важко працювати робітникам, коли висока температура повітря і немає гідної вентиляції. Необхідно замінювати на нові меблі у харчоблоках, спортивних та актових залах шкільних та дошкільних закладів республіки, тому що вони вже давно застаріли. Потрібна державна програма для цього. Також слід звернути увагу на ремонт внутрішніх територій закладів освіти – асфальт вже виходить з ладу, тому необхідно все міняти на тротуарну плитку. Так має бути!» – зазначив Президент Вадим Красносельський.

Надія   ПАЄРЄЛІ.
Фото прес-служби Президента.