Огляд: Молдова в дзеркалі преси

НІЧОГО СОБІ ТРЯСОНУЛО

У ніч з 27 на 28 жовтня в Румунії трапився землетрус. Як повідомляє Інститут фізики землі Румунії, його магнітуда склала 5,7 балів. Центр землетрусу залягав на глибині 200 км. Найсильніші поштовхи відчувалися в румунських містах Ковасна, Сленік-Молдова, Тиргу-Секуєск і Одобєшть.

Нагадаємо, останній сильний землетрус у наших краях відбувся 14 березня поточного року. Тоді його магнітуда становила 4,6 балів. А всього, за інформацією керівника Центру експериментальної сейсмології Інституту геології й сейсмології Молдови Іона Ілієша, у 2018 році вже зафіксовано 15 землетрусів.

На сторінці Сейсмічного центру прогнозів і попереджень про землетрус у Facebook опублікований прогноз про те, що сейсмічний період у Румунії та Молдові зберігатиметься до 6 листопада 2018 року. Простіше кажучи, до 6 листопада жителі Молдови можуть відчути ще один невеликий землетрус. Однак фахівці рекомендують людям не хвилюватися з цього приводу.

Цікаво, що останній землетрус стався о 2-й год. 38 хв за зимовим часом або о 3-й год. 38 хв. – за літнім часом. Користувачі соцмереж відразу зазначили, що це якийсь дивний збіг. А хтось навіть пожартував: «Землетрус усіх розбудив, тому народ вчасно годинник перевів! Природний будильник спрацював краще, ніж айфон». Його підтримав інший жартівник: «Хтось так різко час на зимовий перевів, що нас нічого собі трясонуло…»

ПРО ВІЗИТ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ РПЦ ДО МОЛДОВИ

Пастирський візит Патріарха Московського і всієї Русі Кирила до Молдови вирішено відкласти на інший час, повідомив Президент РМ Ігор Додон.

«Я провів телефонну розмову з главою відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополитом Волоколамським Іларіоном, який повідомив про те, що прийнято рішення відкласти на інший час пастирський візит Святішого Патріарха Кирила до Республіки Молдова», – написав він на своїй сторінці у Facebook. За словами Ігоря Додона, нові терміни візиту Предстоятеля РПЦ до Молдови обговорюватимуться під час його офіційного візиту в Росію.

Зі свого боку прес-секретар Московського Патріарха Олександр Волков сказав журналістам, що «…за погодженням з молдовською стороною візит Святішого Патріарха Кирила до Молдови перенесено на пізніший термін». З чим це пов’язано, жодна зі сторін не прокоментувала.

Спочатку передбачалося, що під час поїздки Його Святість здійснить молебень у кишинівському соборі Різдва Христового, вперше відвідає північні (Бєльці) і південні (Комрат) райони Молдови. Крім того, побуває в Бендерах. За словами Президента РМ, візиту Патріарха чекає «…весь православний народ Молдови». Крім того, він запевнив Його Святість, що «…Молдовська митрополія назавжди збереже єдність з Російською Православною Церквою».

Нагадаємо, що Глава РПЦ Кирило вже двічі побував з первосвятительськими візитами в Молдові – в жовтні 2011-го й у вересні 2013 року. Під час останнього візиту він відвідав столицю ПМР Тирасполь.

ВИБОРИ В РМ МОЖУТЬ НЕ ВИЗНАТИ

Президент РМ Ігор Додон переконаний, що громадяни країни бажають змін після дев’ятирічного правління проєвропейської влади. Саме тому, за його словами, люди голосуватимуть за єдину альтернативу чинному режиму – Партію соціалістів Молдови.

При цьому глава сусідньої держави не виключає можливості подальшого формування його партією парламентської коаліції. «Буде створено парламентську більшість у законодавчому органі, або ми розмовлятимемо про це з по-справжньому незалежними кандидатами, якщо такі будуть», – заявив він.

Даючи оцінку можливим діям політичних опонентів, Ігор Додон допускає можливість того, що проєвропейська влада спробує вплинути на підсумки голосування. «Адміністративний ресурс можна використовувати двома способами: не реєструвати «незручних» кандидатів і тим самим усунути їх від виборів або не визнати результати виборів в окремих одномандатних виборчих округах», – зазначив Президент РМ.

Ігор Додон додав, що «…керівна в республіці Демократична партія Молдови навряд чи зважиться на такий ризик», оскільки потім може бути загальне скасування результатів голосування. У цьому випадку, на його думку, ризик масових протестів буде дуже великий, повідомляє ІА EurAsiaDaily.

БОЙКОТ НЕ Є ВИРІШЕННЯМ ПРОБЛЕМИ

А голова партії «Дія і солідарність» Майя Санду сказала, що на виборах 2019 року міжнародних спостерігачів буде більше, ніж на будь-яких інших виборах з моменту набуття Молдовою незалежності.

«Ми наполягатимемо на проведенні вільних і коректних виборів. Міжнародна спільнота спостерігатиме за нами. Нам пообіцяли, що цього року в Молдові спостерігачі будуть представлені в дуже великій кількості. Більше, ніж на будь-яких інших виборах з моменту здобуття незалежності», – заявила вона ІА AGORA.md.

На думку Майї Санду, бойкот виборів не є розв’язанням проблем. «Плахотнюк і Додон хотіли б, щоб ми залишилися осторонь, і вони змогли б ці вибори фальсифікувати. Ми повинні мобілізуватися і підготуватися, як це було зроблено у двох попередніх кампаніях – на виборах Президента і мера. Ми повинні боротися в цій передвиборчій кампанії, тому що ми хочемо демократії. Демократія означає вибори. Якої демократії ми хочемо, якщо ми всі прийдемо і скажемо, що наша партія відмовляється від участі в цих виборах», – зазначила лідер партії «Дія і солідарність».

СКІЛЬКИ КАЧАНІВ КАПУСТИ КОШТУЄ ВАШ ГОЛОС

Представники Демпартії Молдови в ряді районів республіки здійснювали благодійну акцію: їх бачили на автомобілях, повних продуктів харчування. Вони вивантажували мішки з капустою, буряком, морквою, цибулею та ящики з яблуками біля кожного двору, пропонуючи їх місцевим жителям під виглядом благодійності в обмін на лояльність на майбутніх виборах.

Зазначимо, що в соціальних мережах спроби демократів переманити жителів країни на свій бік викликали бурхливе обговорення. Так, користувач на ім’я Андрій написав, що немає в Молдові кращого бізнесу, ніж політика. Це інвестиції з найбільшою віддачею. Достатньо один раз на чотири роки витратити гроші на продукти й потім 4 роки можна без проблем обкрадати народ.

Інші користувачі були більш категоричними у своїх висловлюваннях: «Партія диктатури Молдови – так розшифровується ДПМ»,– написав Валерій. «Це велика ганьба і дурість», – поділився Веніамін. «Вони лижуть одне місце народу лише перед виборами, а народ дурний, як сокира», – зауважив Олександр.

Раніше посилки з гуманітарною допомогою, пожертвувані молдовським дітям фондом із Голландії, роздавали від імені депутата-мільйонера Володимира Плахотнюка.

МОЛДОВУ ЗНОВУ ЗБИРАЮТЬСЯ «ОБЕЗГОЛОВИТИ»

Президент РМ Ігор Додон черговий раз не догодив прозахідним політикам, які засіли в парламенті, відмовившись затверджувати два законопроекти, у зв’язку з цим його можуть (вже в котре!) відсторонити від обов’язків Президента.

Таку заяву зробив спікер молдовського парламенту Андріан Канду. «Ігор Додон знову не затвердив два проекти законів, які підтримала більшість парламентаріїв», – заявив Андріан Канду, зазначивши, що йдеться про передачу земельної ділянки, на якій стоїть Республіканський стадіон, під будівництво нової будівлі Посольства США, а також рішення про «всенародне» відзначення в республіці Дня Європи 9 травня.

Голова Парламенту не виключає, що Президент може не затвердити й перероблений Кодекс теле- і радіомовлення, «…спрямований на усунення від мовлення в Молдові певної держави – Росії. «Цей нормативно-правовий акт Парламент ухвалив в останньому читанні, але можу передбачити, що і він повернеться назад, що означатиме вже відмову прийняття трьох законів», – продовжив Канду, зазначивши, що у зв’язку з цим панівна коаліція вже готова ще раз довірити кермо влади лояльному їй прем’єр-міністру Павлу Філіпу.

Нагадаємо, що востаннє Ігоря Додона відстороняли від виконання обов’язків глави держави наприкінці вересня. Тоді це було зроблено для затвердження двох кандидатур на посади міністрів охорони здоров’я та сільського господарства, яких відмовлявся призначати Президент.

МОЛДАВАНАМ ЗАЛИШИЛИ РІДНУ МОВУ. ПОКИ ЩО…

Голова парламенту РМ Андріан Канду вважає, що не настав відповідний момент для голосування про введення в Конституцію країни румунської мови як державної. На його думку, дискусії на цю тему сприяють роз’єднанню суспільства.

«Попри те, що в Демократичній партії РМ є багато людей, які вважають, що наша мова – румунська, (в цьому переконаний і я особисто, і голова партії Володимир Плахотнюк, і почесний президент Дмитро Дьяков), 65 % населення нашої країни вважає, що говорить молдовською», – заявив спікер Парламенту.

З 1989 року державною мовою Молдови є «молдовська мова, що функціонує на основі латинської гра-
фіки». У грудні 2013 року Конституційний суд РМ визнав офіційною мовою Молдови румунську мову на основі латиниці. Однак відповідні зміни з цього питання в Конституцію країни так і не були внесені, повідомляє ІА EurAsiaDaily.

За словами Андріана Канду, на сьогодні такі зміни в Конституції призведуть до конфронтації й сепаратизму. «Подивіться, що відбувається з Придністров’ям, з Гагаузією, деякими північними регіонами країни. Одного разу ми можемо прокинутися, і у нас залишиться тільки Кишинів. Якщо буде прийняте таке рішення, ми не впевнені, що в країні немає сил, які можуть призвести до дестабілізації в суспільстві», – сказав глава молдовського Парламенту.

МІНІСТР ЗАКЛИКАВ ПРОДАВАТИ ЗЕМЛЮ ІНОЗЕМЦЯМ

Міністр сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища РМ Ніколає Чубук вбачає необхідність у лібералізації ринку сільгоспземель та активного продажу їх іноземцям.

На думку чиновника, нині макроекономічні показники Молдови перебувають на рівні країн Східної Європи, але залишаються гіршими, ніж у країнах ЄС. Сільське господарство він вважає найбільш перспективною галуззю економіки країни, забезпечити стійке зростання якої допоможе тільки активне залучення іноземних інвесторів і технологій.

За словами міністра, за 7 років у сільськогосподарський сектор Молдови було вкладено понад 25 млрд леїв. Тому рано чи пізно має постати питання про перегляд законодавства про продаж землі іноземцям. Механізм викупу землі слід спростити, але так, щоб не зашкодити місцевим фермерам, заявив він ІА agrobiznes.md.

«Є необхідність переглянути земельне законодавство, особливо в тому розділі, який стосується продажу та купівлі земельних ділянок іноземцями. Наш прагматичний підхід орієнтований на правила ринкової економіки, і земля для нас – це ресурс, який повинен бути проданий в умовах ринкової економіки. Але, враховуючи, що земля – це головний ресурс країни, ми повинні все робити так, щоб не завдати шкоди агросектору і водночас залучити якомога більше інвесторів», – вважає Ніколає Чубук.

Огляд підготував  Олександр   ПЕТРЕНКО.