Ефективність законодавчих ініціатив

У рамках пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 8 листопада, депутати опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів.

У другому, остаточному, читанні депутатський корпус розглянув закон «Про державні закупівлі в ПМР». Важливість документа в інтерв’ю журналістам обґрунтував голова Комітету законодавчого органу з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун: «Законом пропонується змінити механізм державних закупівель. У мережі Інтернет планується створити єдину базу даних, де буде сконцентрована інформація про всі державні закупівлі, що здійснюватимуться на території ПМР. Нею можуть скористатися як місцеві підприємці, так і зарубіжні, які, наприклад, зможуть запропонувати кращі умови та ціни. Процес закупівель відбуватиметься на основі аукціону, який проводитиметься на пониження ціни. Такий механізм забезпечить усім учасникам аукціону однакові умови». Як додав законодавець, ще одним важливим моментом є те, що кожне міністерство формуватиме максимальну стартову ціну аукціону, яка визначатиметься під час вивчення ринку та пропозицій суб’єктів господарювання.

Після ухвалення закону Верховною Радою, згідно з процедурою, документ буде направлений на підпис Президентові ПМР Вадиму Красносельському.

У двох читаннях законодавці ухвалили проект Закону «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про внутрішню торгівлю». Як пояснив Віктор Гузун, норма цього закону, яка дає повноваження органам державної влади визначати категорію закладів громадського харчування (кафе, барів, ресторанів) є адміністративним бар’єром. На основі вивчення точки зору економічних агентів підготовлена законодавча ініціатива, яка забирає в органів влади такі повноваження. «Позиція нашого Комітету, полягає у тому, щоб підтримувати кроки, спрямовані на ліквідацію адміністративних бар’єрів для підприємців. Законодавці завжди оперативно ухвалюють законопроекти, які сприяють розвитку підприємницької діяльності та покращанню умов життя наших громадян», – сказав Віктор Гузун.

У першому читанні був розглянутий проект Закону «Про внесення доповнень і змін до деяких законодавчих актів ПМР». Авторами документа є народні депутати Галина Антюфєєва, Григорій Дяченко, Олег Петрик.

У республіці близько 3,5 тисячі боржників по аліментах. Якщо сума невиплаченого боргу становить понад 100 РУ МЗП, недобросовісним платникам заборонено виїжджати з республіки. На адресу депутатів надходять звернення громадян, які нарікають на безвихідь: наявність у правовому полі цієї норми не дозволяє заробити кошти для належної виплати боргів. Бувають випадки, коли боржник змушений по роботі (наприклад: кур’єри, експедитори, водії таксі й т. і.) короткочасно виїжджати за межі Придністров’я. У стінах парламенту розгорнулася дискусія за запропонованими змінами. Як вважають законодавці, для врегулювання правовідносин, необхідно зазначити, що обмеження, передбачене статтею 44-1 Закону ПМР «Про виконавче провадження» не застосовується до осіб, які здійснюють трудову діяльність, пов’язану з виїздом за межі республіки до 24 (двадцяти чотирьох) годин на добу у виняткових випадках.

Також, законодавчою ініціативою пропонується передбачити, що тимчасові обмеження на виїзд боржника з ПМР можуть бути призупинені в разі необхідності лікування за межами держави, оскільки найчастіше громадяни Придністров’я, в тому числі й боржники за виконавчими документами, стикаються з тим, що не всі види медичних послуг можуть бути надані на території республіки, в зв’язку з чим і запропонований такий механізм призупинення тимчасових обмежень на виїзд для цієї категорії громадян.

На наступному пленарному засіданні, яке відбудеться 14 листопада, законодавці у першому читанні розглядатимуть проект республіканського бюджету на 2019 рік.

Микола   ЮРКЕВИЧ.