До Димитра дівка хитра

Листопад багатий на престольні свята, і одним із них є День святого великомученика Дмитрія, або як у народі кажуть «святого Димитра». За народним уявленням святий Дмитро «приносить зиму» і «золотим ключем» «закриває» землю-матінку. У Дмитрову суботу справляють осінні поминки померлих родичів. Цим днем також завершується весільний сезон. Є навіть така приказка: «До Димитра дівка хитра, а по Димитрі хоч комин витри».

Саме в день пам’яті святого великомученика Дмитра Солунського в 1994 році в селищі Маяк було відкрито православний приход, і ось уже 23 роки поспіль його мешканці відзначають цього дня своє храмове свято, суть якого – вшанування покровителя православної церкви. Усі урочистості розпочалися зі святкової Літургії в місцевій церкві та хресного ходу довкола селища. Традиційно на храмове свято збираються близькі й далекі родичі. У Будинку культури та на спортивних майданчиках відбуваються виставки, змагання, конкурси, музично-розважальні заходи.

На храмовому святі були присутні гості: настоятель православного храму протоієрей Володимир, глава селищної адміністрації Олена Григорук, заступник глави районної держадміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополя Тетяна Цурка. Усі вони теплими словами вітали присутніх зі святом, бажали всім міцного здоров’я, добробуту й достатку в кожній оселі. Грамотами та подарунками відзначили найактивніших мешканців селища, не оминувши увагою найстаршого та наймолодшого з них, вшанували сімейні пари, які святкували ювілейні дати. Гучними оплесками глядачів супроводжувалися музичні виступи артистів народних колективів «Ерсевіт» та «Сперанца» Григоріопольського управління культури.

У святковий храмовий день представники ДУ «Приднестровская газета» організували для населення акцію «День передплатника». Шанувальникам друкованого слова було надано можливість передплатити своє улюблене видання й автоматично стати учасником безпрограшної лотереї. Приємно зазначити, що постійні читачі вже чекали початку акції. «Я поспішала, щоб передплатити газету «Гомін». Чомусь раніше не знала, що є така газета, а тепер вже третій рік поспіль передплачую її й дуже задоволена. Знаходжу тут багато цікавого матеріалу, і ціна для нас, пенсіонерів, доступна», – з посмішкою розповідає наша читачка Людмила Барсук. Передплата на республіканські видання здійснювалася активно, і коло наших читачів збільшилося цього дня ще на 15 чоловік.

Світлана   КОНДРОВА.