Останні новини Верховної Ради ПМР

Придністровські парламентарії в рамках пленарного засідання 15 листопада розглянули й схвалили низку важливих законопроектів.

Так, проект закону ПМР «Про внесення змін до Закону ПМР Про порядок проведення перевірок під час здійснення державного контролю (нагляду)» був прийнятий у другому читанні. Про значення цього документа в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун. «Схвалений закон є базовим щодо порядку проведення перевірок підприємців. Тепер є конкретний порядок позапланових заходів перевірок, а саме: перевірочні органи повинні здійснювати необхідні процедури на основі інформації (яка дається в заяві) про конкретний об’єкт, а не перевіряти всі напрямки його діяльності, що призводить до ускладнення роботи підприємця. Зменшено також термін перевірки з 30 до 15 днів», – сказав народний обранець. На його думку, це все сприятиме розвиткові підприємництва в нашій республіці.

Також у другому читанні був прийнятий проект закону ПМР «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів ПМР». В інтерв’ю представникам ЗМІ заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва зазначила важливість схваленого закону: «Він сприяє вдосконаленню кримінально-процесуального законодавства. Сьогодні дуже важливо захищати права наших громадян, причому захист повинен бути кваліфікованим. На жаль, є випадки, коли на запити адвокатів не завжди надходять відповіді. Прийнятий законопроект зобов’язує органи виконавчої влади й місцевого самоврядування надавати адвокатам інформацію, необхідну для захисту громадян».

У двох читаннях був схвалений проект закону Придністровської Молдавської Республіки «Про внесення зміни до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про митний тариф». На думку Галини Антюфєєвої, законодавча ініціатива розширює коло людей, які матимуть право користуватися придбаними на пільгових умовах автомобілями. «Йдеться тільки про доручення на управління, а не про відчуження автомобіля. У цьому праві найближчі родичі захисників ПМР, «афганців», «чорнобильців» не повинні бути обмежені. Пільга на митний тариф повинна працювати не тільки стосовно до них, а й відносно близьких родичів». Положення закону «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про митний тариф» після надання йому чинності діятимуть до 31 грудня 2017 року. З нового року у зв’язку з ліквідацією мит ця ж норма буде перенесена в закон «Про акцизи». Відповідний законопроект уже підготовлений до розгляду.

Проект закону «Про внесення доповнень до Закону ПМР «Про фізичну культуру і спорт в Придністровській Молдавській Республіці» теж був прийнятий у першому читанні. Законопроектом пропонується звернутися до досвіду радянських часів – до відродження комплексу ГТО (Готовий до праці й оборони), метою якого було підвищення ефективності використання можливостей фізичної культури та спорту для зміцнення здоров’я, гармонійного і всебічного розвитку особистості, виховання патріотизму. Як розповів журналістам голова Комітету з громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігор Буга, Уряд розробить положення про конкурс ГТО, а той, хто матиме значки ГТО, матиме й бонуси під час вступу до нашого університету і під час відбору до силових структур держави.

В інтерв’ю журналістам народний депутат Андрій Сафонов розповів, чого чекати учасникам переговорного формату «5+2» від зустрічі 27 листопада в столиці Австрії – Відні. «Для нас важливим є обговорення ситуації з молдовсько-українськими митними постами на придністровсько українській ділянці кордону і вільного переміщення громадян і вантажів. Важливим є також вирішення проблем за столом переговорів», – сказав придністровський законодавець.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 29 листопада.

Микола   ЮРКЕВИЧ.