Актуальні питання МВС – на контролі у Президента

9 листопада в Будинку офіційних прийомів пройшла зустріч Президента Вадима Красносельського зі співробітниками Міністерства внутрішніх справ (МВС).

Під час діалогу Глава держави відповів на запитання відносно зовнішньополітичної та внутрішньої ситуації в державі.

Начальник експертно-криміналістичного центру МВС підполковник міліції Світлана Славінська розповіла, що раніше всі потрібні витратні матеріали, обладнання для центру закуповували в Україні, нині ж всі зв’язки з нашими сусідами розірвано. ЇЇ цікавило питання налагодження відносин хоча б з Одеською областю.

Вадим Красносельський на це відповів: «У нас основний партнер – Росія, ці зв’язки потрібно розширювати, але, втім, не можна забувати й про Україну. Це наш сусід і, з погляду переговорного процесу, гарант усіх політичних діалогів між Придністров’ям і Молдовою. З Україною у нас збереглися торгово-економічні відносини, свідченням цього є збільшення цього року експорту й імпорту між нашими державами. Тому на сьогодні ми шукаємо шляхи й контакти».

Співробітники МВС розповіли Президенту, що, переходячи на російське пенсійне забезпечення, ветерани органів втрачають пільги на території ПМР, зокрема, оплачуючи послуги житлово-комунального господарства.

За словами Президента, якщо наш громадянин прослужив 20 календарних років у системі МВС, то навіть після переходу на російську пенсію за ним зберігається право на отримання посвідчення ветерана. «Що стосується користування тими чи іншими пільгами, то це питання ми детально розглянемо і вирішимо, що потрібно зробити, щоб ці пільги були», – сказав Вадим Красносельський.

Також на зустрічі було порушено питання боротьби з економічними злочинами. Як зауважив Глава держави, успішність цієї роботи також залежить від нормативної бази законодавства, яке в ПМР, на жаль, досить ліберальне.

Глава нашої республіки висловив свою позицію щодо необхідності посилення відповідальності за посадові злочини. Він вважає, що покарання у виді позбавлення волі слід застосовувати до осіб, які становлять небезпеку для суспільства. «Візьмімо для прикладу чиновника, якого викрили як корупціонера. Він і так несе покарання у виді звільнення з посади. Чи є сенс позбавляти його волі, а державі витрачати гроші на його утримання? Доцільніше обтяжити такого чиновника серйозним штрафом», – сказав Вадим Красносельський.

Він також зауважив, що на сьогодні слід зробити привабливою службу в армії. «Я виступив з ініціативою щодо поширення амністії на злочини, пов’язані з самовільним залишенням військової частини. Ми хочемо повернути всіх у Придністров’я і дати їм можливість дослужити, якщо дозволяє вік»,– пояснив Президент.

Глава держави також підтримав ініціативу запровадити в республіці бальну систему штрафів за порушення правил дорожнього руху. «П’яний водій за кермом – це потенційний злочинець. Він добре усвідомлює, що робить. У нас щодо цього ліберальне законодавство. Крім того, буде внесена норма довічного позбавлення прав, якщо людина в стані алкогольного сп’яніння вчинила ДТП зі смертельними наслідками», – зазначив Вадим Миколайович.

На зустрічі також пролунало запитання про надання доступного житла молодим міліцейським родинам. Глава держави висловив свою позицію щодо цього. «Є будинки, які пустують, перебувають або в муніципальній власності, або в держвласності, або приватизовані. Ці будинки можна передавати за символічний рубель МВС, як це і робилося, кооперативу. Ви створюєте кооператив, і спільною пайовою участю за допомогою вже держави ви, так би мовити, закінчуєте це будівництво», – наголосив Вадим Красносельський.

На завершення діалогу Президент привітав співробітників відомства з професійним святом і побажав їм успіхів у роботі.

Олександр   ЗАЙЧУК.