Позитивна динаміка в роботі

У будівлі Рибницької держадміністрації 10 листопада пройшла інформаційна година. На порядку денному було кілька блоків питань. Заступник глави держадміністрації Юрій Молдовський ознайомив керівників рибницьких установ і підприємств, силових структур та представників громадських організацій із зовнішньополітичною ситуацією, соціально-економічним становищем у республіці, із заходами, спрямованими на розвиток підприємництва, підтримку потенціалу підприємств. Докладно заступник глави зупинився на діяльності держадміністрації за минулий місяць.

Висвітлюючи зовнішньополітичну ситуацію, Юрій Молдовський розповів, що звернення Придністров’я в ООН із проханням прийняти його спостерігачем уже розглядається.

Урядова делегація на чолі з Прем’єр-міністром Олександром Мартиновим взяла участь у науковому семінарі в МДУ імені М. В. Ломоносова, який проводив Радник Президента РФ з питань регіональної економічної інтеграції Сергій Глазьєв. Голова Уряду ПМР на семінарі повідомив, що в Придністров’ї створюється керівна компанія, якій буде передано акції деяких держпідприємств у довірче (трастове) управління. Також у Придністров’ї працюють і над забезпеченням прозорості бюджетного процесу. За підсумками обговорення представники наукової спільноти на чолі з Сергієм Глазьєвим підтримали курс придністровського Уряду на проведення реформ.

Основним інформаційним блоком був звіт про діяльність держадміністрації за минулий місяць. Так, 26 жовтня глава Рибницької держадміністрації В’ячеслав Фролов доповів Президенту Вадиму Красносельському про підсумки соціально-економічної діяльності за 9 місяців 2017 року. Зокрема, у доповіді було зазначено, що фактичні надходження грошових коштів до місцевого бюджету склали 149,5 млн рублів, що на 1,5% більше від запланованого. Спостерігається позитивна динаміка надходжень до місцевого бюджету власних прибутків.

«Слід зазначити, що у вересні та жовтні 2017 року бюджет Рибницького району і міста Рибниці зміг розрахуватися за соціально захищеними статтями без залучення трансфертів з республіканського бюджету. Цей момент знайшов позитивний відгук у Глави держави», – наголосив заступник глави держадміністрації міста.

Позитивно складалася ситуація в економіці реального сектора. Обсяг виробництва продукції великими промисловими підприємствами Рибницького району і міста Рибниці за звітний період склав 2,1 млрд рублів, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2016 року.

Основна частина в структурі обсягу виробництва промислових підприємств належить ВАТ «Молдавський металургійний завод». Платежі заводу до місцевого бюджету збільшилися на 8,3 млн рублів, що складає 20,5% від власних надходжень рибницького бюджету. Позитивна динаміка спостерігається і в роботі ЗАТ «Рибницький цементний комбінат», обсяг виробництва якого збільшився на 64,2 млн рублів. На 94 збільшилася кількість індивідуальних підприємців, які зареєструвалися та одержали патент.

Юрій Молдовський також зазначив, що в селі Мокра побудовано нове приміщення ФАПу. Проект реалізований у рамках президентської програми, спільними зусиллями Міністерства охорони здоров’я, керівництва міста та районної лікарні. Основним спонсором будівництва стала фірма «Ріст».

Окремим блоком на інформаційній годині до відома рибничан була доведена інформація про виконану роботу у сфері комунального та дорожнього господарства за 10 місяців поточного року. Заступник глави Юрій Молдовський повідомив, що з утримання й ремонту доріг та їх складових частин, що перебувають у муніципальній власності Рибницького району і міста Рибниці, виконано заходів на суму 6,5 млн рублів.

Зокрема, завершено будівництво першої ділянки зливової каналізації на вулиці Вальченка. Виконано середній ремонт 7,5 тис. кв. м асфальто-бетонного покриття вулично-дорожньої мережі міста та сіл району. Встановлено 107 дорожніх знаків, проведено розмітку проїжджої частини «пішохідний перехід», «Школа» і розмітку суцільною лінією.

Крім того, проведено ремонт вулично-дорожньої мережі в 15 селах району на суму 967 тис. рублів.

У рамках реалізації затверджених на 2017 рік адресних програм здійснено низку заходів, спрямованих на покращення технічного стану житлового фонду та об’єктів соціально-культурної сфери. Так, роботи проведено на 20 об’єктах ДУ «РУНО». У СШ № 3, № 11, сіл Жура і Вихватинці, у Гидиримському літньому оздоровчому таборі провели ремонт мереж електропостачання та електроосвітлення.

На суму майже 400 тис. рублів виконано ремонт мереж водопроводу, каналізації та опалення на дев’ятьох об’єктах. На п’ятьох об’єктах виконано ремонт покрівлі та ремонтно-будівельні роботи.

«З метою розв’язання проблеми щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, а також зниження дитячого дорожньо-транспортного травматизму в районі школи села Єржів побудували автобусну зупинку», – акцентував увагу Юрій Молдовський.

Проведено ремонтно-будівельні роботи на двох об’єктах управління культури – у міському Палаці культури та Будинку культури села Воронків.

Також у рамках муніципальної програми з державного бюджету виділено 537,8 тис. рублів на виконання робіт з розширення міського кладовища і на ремонт доріжок (між секторами поховання).

У рамках реалізації адресної Програми з капітального ремонту внутрішньобудинкових інженерних мереж замінено внутрішньобудинкові трубопроводи холодного водопостачання та водовідведення в 15 житлових будинках; внутрішньобудинкові трубопроводи опалення та гарячого водопостачання – у 7 будинках. Загальна сума витрат на капітальний ремонт інженерних мереж становить 601,2 тис. рублів. Проведені роботи, як очікується, дозволять забезпечити щонайменше 25 років експлуатації внутрішньобудинкових інженерних мереж у безаварійному режимі.

На завершення інформаційної години заступник глави з питань соціальної політики проінформував рибничан про заплановані заходи цього місяця.

17 листопада Рибниця приєднається до загального тренування з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Триває республіканська акція зі збору підписів на підтримку збереження чинного форма-
ту миротворчої операції та присутності російських військ у Придністров’ї «Придністров’я –
російський світ». З ініціативи рибницької громадськості на майдані Перемоги встановлено намет для збору підписів. Громадяни можуть поставити свій підпис на підтримку збереження чинного формату миротворчої операції у бланках до кінця листопада. Юрій Молдовський наголосив на важливості цієї акції, оскільки у такий спосіб громадяни Придністров’я можуть висловити свою думку про важливість збереження російської миротворчої операції.

Також у держадміністрації триває підготовка заходів, присвячених 389-й річниці від Дня утворення міста Рибниця. Зокрема, планується проведення ярмарку сільськогосподарської продукції, фольклорні та національні подвір’я, виступ творчих самодіяльних колективів ДУ «Рибницьке управління культури». У рамках святкування Дня міста вручать ключі від квартир чотирьом громадянам, які користуються позачерговим правом на отримання житла в категорії «сироти».

Заступник глави держадміністрації побажав усім плідної праці на місцях.

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.