Про проблеми – з перших вуст

Голова Уряду Олександр Мартинов, заступник Голови Уряду Олексій Цуркан і глава міської держадміністрації В’ячеслав Фролов 14 листопада зустрілися з рибничанами. Метою зустрічі стало обговорення питань і проблем, які на сьогодні найбільше хвилюють громадян. А їх накопичилося чимало. Прем’єр-міністр наголосив, що готовий до відвертого діалогу, тому питання можуть  бути різними. Адже владі потрібно знати про всі проблеми, щоб їх можна було вирішити.

Насамперед Голова Уряду повідомив, що завершується робота над бюджетом на 2018 рік. Важливою складовою в ньому стане програма капітальних вкладень. Під час відвідування міст і районів республіки Олександр Мартинов ознайомився зі станом об’єктів культури та освіти. Виявилося, що багато соціальних установ перебувають у жалюгідному стані. Тому вирішено було створити цільову програму, кошти з якої виділяються на ремонт соціальних об’єктів. Прем’єр розповів і про плани на найближчу перспективу. Це і проведення реформ в економіці, і реалізація соціальних проектів, спрямованих на підвищення рівня життя громадян і стабілізацію економічної ситуації.

«На жаль, у листопаді-грудні 2016 року точку неповернення було пройдено. Якби у 2016 році виведення валюти з Придністров’я припинили, то нині коридор курсу валюти був би значно нижчим», – наголосив Олександр Мартинов, порівнявши економіку зі здоров’ям людини: якщо його системно й нещадно підривати, то процеси в організмі стануть безповоротними.

Детально Олександр Мартинов зупинився на підвищенні цін на бензин, зазначивши, що воно обумовлене зміною ціни імпортованих паливно-мастильних матеріалів. Водночас увагу було акцентовано на тому, що в сусідніх країнах – Україні та Молдові – ціни значно вищі. «Ми й далі будемо робити все, щоб ціну на паливо спекулятивно не завищували і щоб вона була нижчою, ніж у суміжних державах. Будемо прагнути, щоб цей розрив ще збільшився», – запевнив Олександр Мартинов.

Голова Уряду звернув увагу присутніх, що за аналітичними даними за 10 місяців поточного року спостерігається позитивна динаміка в бюджеті Рибницького району і міста Рибниці. «Рибницький район уже близький до того, щоб, як і раніше, стати бездотаційним», – висловив упевненість Голова Уряду.

Відновлює позиції й найбільше промислове підприємство міста – Молдавський металургійний завод, який на початку року перебував практично у стані банкрутства. Збережено головний його потенціал – колектив. Олександр Мартинов зазначив, що фінансовий 2017 рік підприємство завершить з прибутком.

Загалом, Рибницький район близький до того, щоб знову стати районом-донором.

Говорячи про плани на найближчу перспективу, Олександр Мартинов розповів про проведені у Придністров’ї реформи. Зокрема, про реформу системи державного управління, головна мета якої – зменшення кількості чиновників та покращення ефективності діяльності держапарату.

Основною метою реформи системи освіти є не зменшення кількості шкіл, а підвищення рівня заробітної плати педагогічним працівникам на 30 – 35%. Провести її планується протягом одного – півтора року.

Продовжилася зустріч діалогом з активом міста та району. Рибничани запитували про курс рубля, про надання пільг захисникам Придністров’я, про будівництво соціального житла, використання місцевих природних матеріалів для ремонту доріг у сільській місцевості. Не залишилися без уваги питання забезпечення молодих сімей соціальним житлом, земельні питання, газифікація житлових будинків,  ремонт сільських Будинків культури, шкіл, доріг, водогону, освітлення.

Цікавилися рибничани й тим, на якій стадії нині переговори з Росією стосовно спрощеного порядку одержання російського громадянства, оформлення російських пенсій, материнського капіталу. Глава
Уряду наголосив, що певні результати спільної роботи в цьому напрямку можливі уже в першій половині 2018 року.

У рамках робочого візиту до Рибниці Голова Уряду ознайомився зі станом установ соціальної сфери. Зокрема, Олександр Мартинов відвідав Рибницьку школу-інтернат та дитячий садок села Єржів, які за пропозицією глави держадміністрації введено до програми капітальних вкладень на 2018 рік.

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.