Офіційний курс долара підвищуватися не буде

13 листопада було проведено спільну нараду президій Уряду і Верховної Ради ПМР. Порядок денний засідання включав обговорення соціально-економічної ситуації в республіці, зокрема в кредитно-фінансовій сфері, а також питання взаємодії органів влади.

На початку зустрічі Голова Уряду Олександр Мартинов окреслив важливість обговорення державних проблем у такому форматі. «Непроста ситуація вимагає непростих рішень, – підкреслив він. – Вони повинні бути зрозумілими й для виконавчої, і для законодавчої гілок влади, і для Центрального банку. Такі зустрічі сприяють кращому розумінню і підвищенню якості прийнятих рішень».

З доповіддю про соціально-економічний розвиток Придністров’я виступив заступник голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Він зазначив, що ключовими напрямами роботи виконавчої влади у 2017 році стали зменшення податкового навантаження для бізнесу та спрощення звітності для підприємців; стабільність цінової та тарифної політики; усунення наслідків валютної кризи та встановлення твердого курсу валют; виконання зобов’язань за соціально захищеними статтями; зміцнення та формування умов для залучення інвестицій.

У рамках зустрічі голова Придністровського республіканського банку (ПРБ) Владислав Тидва поінформував її учасників про прогнози на валютному ринку. «Особливого ажіотажу на валютному ринку не спостерігається, – сказав він. – Ні на готівковому ринку, ні з боку суб’єктів господарювання ми не бачимо зростання попиту. Валютний коридор установлений у межах 15 – 15,5 (рубля за один долар – ред.). Цей коридор буде збережений, офіційний курс підвищуватися не буде. Немає ніяких передумов для вибухового зростання обмінного курсу».

За словами керівника Центробанку, на валютному ринку, дійсно, є деякі диспропорції, пов’язані з негативним сальдо зовнішньої торгівлі. Проте значення їх не таке велике, і чутки про те, що курс долара незабаром підскочить до 20 рублів, є необґрунтованими.

Голова ПРБ застеріг економічних агентів, які здійснюють основну частину розрахунків у рублях, від закупівель іноземної валюти про запас для того, щоб, коли знадобиться, поміняти її знову на рублі. Адже, якщо девальвації не буде, економічні агенти понесуть витрати, пов’язані з різницею між банківськими курсами купівлі та продажу валют.

Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов також закликав підприємців не використовувати чутки про падіння курсу рубля для того, щоб збільшувати торговельну надбавку й отримувати надприбутки. «Є велике прохання до учасників валютного ринку й до підприємців не нагнітати ситуацію на ринку, не роздувати ціни необґрунтовано (вони й так досить великі), а все-таки прислухатися до прогнозу Центрального банку та Уряду. Ми відповідаємо за свої слова. Центральний банк витримуватиме параметри валютного коридору, і ніяких підстав для необґрунтованого зростання цін ні на товари, ні послуги сьогодні немає. Уряд, ПРБ і Верховна Рада зроблять усе для того, щоб курс утримався в заданих параметрах», – підкреслив прем’єр-міністр.

Спільна нарада президій Уряду і Верховної Ради була організована за ініціативою Президента ПМР Вадима Красносельського.

Огляд підготувала

Олена   РАТУШНА.