Уряд: курс на розвиток країни

Минулого тижня, 9 листопада, в Тирасполі відбулося засідання Уряду ПМР. Вже цього місяця керівництво держави підбиває деякі підсумки 2017 року та розробляє проекти на наступний рік.

Основним питанням порядку денного став головний фінансовий документ держави – бюджет на 2018 рік. Під час його формування були враховані основні потреби громадян Придністров’я, а також сплановані проекти для вирішення багатьох нагальних проблем республіки.

Більша частина витрат державного бюджету, як і в минулі роки, припаде на виплати заробітних плат та пенсій. Іншу частину складуть такі галузі, як охорона здоров’я – 17%, соціальна політика – 15%, правоохоронна діяльність – 13,5%, цільові бюджетні фонди – 9,6%, освіта – 8%, оборона – 6%, державне управління та місцеве самоврядування – 5%.

Нововведенням бюджету 2018 року стане створення Фонду капітальних вкладень. Його коштом проводитимуться реконструкції та ремонт соціокультурних споруд.

«Програма передбачає будівництво або початок будівельних робіт ряду нових об’єктів. Наприклад, по лінії міністерства охорони здоров’я – це хірургічний корпус у Республіканській клінічній лікарні – зокрема гнійна хірургія. Йдеться і про будівництво споруд Григоріопольської центральної районної лікарні – педіатричного та інфекційного відділень», – розповів Голова Уряду Олександр Мартинов.

Також велику увагу під час розроблення фінансового документа приділили будівлі та реконструкції лікарень, шкіл і дитячих садків у сільських населених пунктах. Наступного року на деяких об’єктах зроблять заміну покрівлі, ремонт опалювальної системи, котельні, водонапірної башти й очисних споруд.

Важливим питанням є виплата заробітних плат. У документі зазначалося, що, згідно з планом на 2018 рік, зарплати бюджетників залишаться на рівні нинішнього року. За покращення економічної ситуації в державі не виключається розгляд питань про збільшення суми цих виплат.

Головний виконавчий орган держави розглядав також питання щодо зниження аварійних ситуацій на дорогах республіки. Заступник Голови Уряду Станіслав Касап зазначив: «У 2017 році у нас спостерігалося зростання ДТП. Так, у 2016 році їх було 137 за весь рік, а цього року тільки за поточний період – вже 136». Таким чином, згідно з прийнятою постановою, з 1 січня 2018 року гранична швидкість руху транспорту в межах міст і сіл Придністров’я буде знижена з 60 км/год до 50 км/год. Це дозволить водію уважніше слідкувати за дорогою та зменшить небезпеку потрапляння в дорожньо-транспортну пригоду.

На засіданні Уряду було представлено проект про вдосконалення механізму державного регулювання цін на лікарські препарати та вироби медичного призначення першої необхідності. Він передбачає встановлення фіксованих цін для всіх аптек республіки на 100 найменувань необхідних ліків. Наявність усього переліку препаратів зі встановленими цінами в будь-якому фармацевтичному пункті Придністров’я буде обов’язковою.

«Таким чином буде реалізоване завдання щодо забезпечення, по-перше, обов’язкової наявності 100 особливо необхідних лікарських препаратів, а по-друге – фіксації ціни на них, тобто, скрізь вони коштуватимуть однаково. Це допоможе забезпечити доступність дешевих препаратів», – пояснив заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Тетяна БУКІНА.