Першi жертви в Дубоссарах і в Придністров’ї

Другого листопада минуло 28 років від дня великої трагедії, через яку загинуло багато жителів Придністров’я. Рівно через два місяці після проголошення ПМР опонівці Молдови вперше здійснили збройний напад. Сталося це в Дубоссарах.

Націоналістичні сили намагалися встановити в місті новий «конституційний порядок» і зруйнувати молоду незалежну країну. На захист Дубоссар стали сотні місцевих жителів – без зброї, живою стіною вони перекрили шлях на кругу біля в’їзду в місто. За словами учасників тих подій, збройні сили з Кишинева вирішили проникнути в місто іншим шляхом – з боку мікрорайону «Великий Фонтан». Дубоссарці встигли перегородити шлях і там, але на цьому місці опонівці почали стріляти в беззбройних людей. Десятки громадян отримали поранення, троє дубоссарців від важких поранень померли. Це Олег Гелетюк, Володимир Готка і Валерій Міцул. 18-річний Олег Гелетюк напередодні отримав повістку в армію, але прийняти присягу він так і не встиг, героїчно загинув.

«Ми ніколи не думали, що до нас прийдуть зі зброєю в руках. І, звичайно, найвідважніші, мужні люди піднялися на захист своїх сімей, рідного міста. Для нас це була перша кров, тоді ми ще не знали, що нас чекає далі. Усім містом проводжали в останню путь захисників Придністров’я. Як повернути рідного сина, батька? Це неможливо зробити. Скільки захисників Придністров’я померло під час бойових дій і пізніше від отриманих поранень? Нам потрібно бути єдиними, уважнішими одне до одного, піклуватися про ветеранів, про сім’ї загиблих і рухатися далі», – зазначив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

Кожен рік біля стели в мікрорайоні «Великий Фонтан», яку встановили на місті загибелі придністровських героїв, збираються дубоссарці, щоб ушанувати пам’ять захисників. Цього року в мітингу взяли участь і гості з братніх республік, яким також, як і Придністров’ю, довелося доводити свою незалежність на початку 90-х років минулого століття. Офіційні представники республік Абхазія і Південна Осетія зазначили, що їхні народи відстоювали право жити на своїй землі.

«Це був один сценарій, написаний за океаном, і в ньому не було місця ані придністровцям, ані осетинам. У ті складні часи наші люди зуміли проявити свій характер і без зброї зупинили націоналізм. А вже потім була війна в Придністров’ї та в нас – і перші втрати. Люди яскраво довели, що вони готові боротися за своє майбутнє. З вдячністю звертаюся до всіх захисників Придністров’я, сімей загиблих – ці жертви були не даремними», – підкреслив глава Офіційного Представництва Республіки Південна Осетія в ПМР Віталій Янковський.

Особливі слова вдячності сім’ям загиблих дубоссарців висловив і Повноважний представник Республіки Абхазія в ПМР Олександр Ватаман. Минулого року між Дубоссарським і Гудаутським районами була укладена угода про співробітництво. Олександр Ватаман зазначив, що у наших народів багато спільного: історія, ставлення до своєї землі, і він сподівається, що контакти між придністровцями та абхазами тільки розвиватимуться.

Надія   ПОЛОНСЬКА.