Рік теоретичних і практичних занять не за горами

Головним джерелом оперативної й об’єктивної інформації про розвиток виробництва, виконання господарських операцій є облік і звітність. Нині підприємства істотно різняться своїми розмірами та організаційно-правовою формою діяльності. Виходячи з умов роботи, індивідуальні підприємці обирають вигідну їм облікову політику, форми організації та методи ведення бухгалтерського обліку, системи оподаткування та звітності.

З 1 січня 2019 року набере чинності реформа, розроблена Урядом спільно з депутатами Верховної Ради. Цю ініціативу підтримав і Президент.

Минулого тижня фахівці податкових органів провели навчальний семінар з індивідуальними підприємцями Слободзейського району, на якому пояснили учасникам суть нових податкових змін.

За словами Анастасії Чебан – начальника відділу податкового контролю податкової інспекції м. Слободзеї та Слободзейського району, новим для придністровського законодавства стане поняття самозайнятості. Це буде найпростіша форма здійснення підприємницької діяльності. Індивідуальні підприємці на підставі посвідчень, виданих податковим органом, зможуть організовувати три види підприємницької діяльності. Самозайняті підприємці не зможуть наймати працівників, а також працювати в рамках сімейного патенту або договору простого товариства. Щомісяця самозайняті особи зобов’язані будуть авансом сплачувати сукупний податковий платіж, який складається з соціальних платежів: 14 % – єдиний соціальний податок і 3 % – обов’язковий страховий внесок.

Податковою базою вважатиметься один мінімальний розмір оплати праці. При цьому, для низки категорій самозайнятих осіб передбачені пільги у вигляді зниження розміру соціальних платежів від 70 до 90 %.

Сектор самозайнятості – це здебільшого сектор кустарного виробництва, фріланса в Інтернеті, а також освітні, юридичні, бухгалтерські, дизайнерські, психологічні, логопедичні, деякі медичні послуги, тобто те, що тісно пов’язане з особистою кваліфікацією і вміннями патентовласника. Торгівля до списку видів діяльності для самозайнятих осіб не увійде.

Для тих, хто залишиться на нинішній патентній системі, вартість патенту буде трохи вищою, ніж для самозайнятих. При цьому вони зможуть займатися і торгівлею, але з істотними обмеженнями. Дозволені будуть роздрібна торгівля на відкритих і критих столах, у бутиках на території ринків, у кіосках, наметах, з рук, з лотків, кошиків, ручних візків, з автомототранспорту (в санкціонованих для цього місцях) і продаж через торговельні автомати та ще близько 60 видів підприємницької діяльності. Власники патенту зможуть наймати до 5 працівників. Індивідуальним підприємцям, які працюють за патентною системою, не можна організовувати торговельну діяльність з юридичними особами, а ввезення товарів з-за кордону для них обмежуватиметься 50 тисячами доларів на рік. Ті, хто перевищить цей ліміт, мають перейти на спрощену систему оподаткування. У таких індивідуальних підприємців, до речі, буде найбільше прав – вони зможуть без обмежень працювати з юридичними особами, а також вести високорентабельну діяльність, заборонену для простих патентовласників. Такий підприємець повинен відкрити рахунок у банку і поставити на облік у податковому органі контрольно-касовий апарат (ККА).

Індивідуальні підприємці в період застосування спрощеної системи оподаткування сплачують такі податки: податок на прибуток – 3 %; єдиний соціальний податок – 14 %; прибутковий податок з фізичних осіб – 5 %, обов’язковий страховий внесок – 3 %, інші податки й збори, передбачені чинним законодавством ПМР. При цьому сплата податку на прибуток індивідуальними підприємцями проводиться щомісяця протягом перших 5 (п’яти) календарних днів місяця, наступного за місяцем, за який сплачується податок. Обчислювати його підприємець буде, орієнтуючись на показання контрольно-касового апарата.

Індивідуальний підприємець, який працює за спрощеною системою, повинен  щорічно надавати до податкової інспекції фіскальний звіт по кожному ККА, а також відомості з банку про рух коштів на банківському рахунку. Податківці на основі цих даних перевірятимуть правильність обчислення податку на прибуток. Податкові пільги, вирахування та інші фінансові звільнення в частині податків, сплачуваних індивідуальним підприємцем, а також утримуваних індивідуальним підприємцем з фізичних осіб, які перебувають (або перебували протягом звітного періоду) з індивідуальним підприємцем у договірних відносинах цивільно-правового характеру, в рамках спрощеної системи оподаткування, не надаються.

За словами податківців, 2019 рік стане роком теоретичних і практичних занять за новою податковою системою, але до першого січня кожен індивідуальний підприємець повинен визначитися з обраною системою оподаткування й подати необхідні документи в податкову інспекцію.

Анатолій   ГАЇНА.