Новий флюорограф у столиці

Минулого тижня в столичній поліклініці № 1 відбулося відкриття флюорографічного кабінету з новим обладнанням. Це стало можливим завдяки реалізації заходів програми фонду капітальних вкладень, зокрема пункту щодо придбання медичного обладнання, а також зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів на 2018 рік. Сучасний цифровий апарат «ПроСкан-2000» за рахунком став третім у місті.

«Робота цього апарата дозволить проводити обстеження масово. Відрізняється таке обладнання від тих, які є на сьогодні в усіх лікувально-профілактичних закладах, тим, що лаборант, який проводить обстеження, може перебувати безпосередньо в кабінеті з пацієнтом та корегувати його положення, – зазначила заступник міністра охорони здоров’я Ольга Бочарова. – Скринінг на цьому обладнанні спрямований на виявлення й такого захворювання, як туберкульоз, який є соціально значущим у нашому регіоні».

Низьке радіаційне опромінення, висока якість знімків та можливість обстежити більшу кількість пацієнтів за день у порівнянні зі старим обладнанням – це лише кілька переваг апарата, який нині доступний для жителів столичного мікрорайону «Жовтневий». Фахівці зазначають, що з новим обладнанням придністровські медики зможуть виявляти захворювання на його початкових стадіях. «Метод сканування дозволяє бачити всі відділи організму людини однаково, тобто немає зони невидимості, де ми можемо щось пропустити. З такими апаратами кількість виявлених захворювань на туберкульоз у його початковій стадії вже зросла на 15 %», – пояснила завідувач рентген-служби Тираспольського клінічного центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Надія Орзул.

За допомогою нового флюорографа можна виявити запалення легенів, туберкульоз на ранніх стадіях, онкопатології та інші захворювання верхніх дихальних шляхів. Обстежитися в новому кабінеті зможуть жителі мікрорайону «Жовтневий», а також сіл Ближній Хутір та Суклея, всього понад 65 тисяч пацієнтів.

Ольга   СТОЯНОВА.