«Соціальне ательє» для юних швачок

Уміння заробляти собі на життя та бути фінансово незалежним є найважливішими умовами успішної самореалізації особистості в сучасному суспільстві. У цьому впевнені співробітники благодійного фонду «Дитинство дітям» та неурядової організації «Партнерство для кожної дитини».

Цього року саме ці товариства стали ініціаторами програми «Соціальне ательє», яка сприяє професійній інтеграції в суспільство дівчат груп ризику.

Минулого тижня в столиці відбулося підбиття підсумків проекту та вручення сертифікатів його учасникам.

Головною метою програми було надання учасницям можливості опанувати теоретичну та практичну базу професії – майстерність шиття. Як зазначають організатори проекту, реалізувати себе в праці може кожна людина, але, на жаль, не завжди умови життя сприяють цьому. Саме тому допомога в опануванні азами професії дітям та підліткам, що перебувають у групі ризику, є особливо важливою.

15 учасниць «Соціального ательє» протягом 8 місяців училися своїми руками виготовляти різноманітний одяг. Пошиття спідниць, блузок, брюк, фартухів та іншого одягу для дівчат тепер вже не є проблемою, бо по завершенні проекту юних швачок можна вже назвати фахівцями цієї справи, вони фактично готові поповнити ряди співробітників державних установ з вироблення одягу.

Крім різноманітних майстер-класів, лекцій та занять з пошиття, дівчата брали участь в екскурсіях на підприємства республіки. У рамках програми юні швачки відвідали також місто Кагул, де вони познайомилися зі своїми колегами, дівчатами, які також є учасницями проекту з соціально-професійної інтеграції.

«Ми навчилися шити й подружилися, а це означає, що наш проект має гарне завершення, – зазначила модератор програми Райтер Наталя. – Ми дуже раді, що ідея соціального ательє виправдала наші надії. Головною метою було зробити так, щоб дівчата своєю працею могли чесно самостійно заробляти собі на життя, а не потребувати державної допомоги й бути від когось залежними. У нас є свої результати: вже три дівчини, які ходили до нас на заняття, на сьогодні працюють в ательє міста. Упевнені, що надалі цей проект продовжуватиметься, наші фахівці з радістю передаватимуть знання й іншим дітям та допомагатимуть їм долати труднощі перших кроків пізнання професії».

Тетяна   БУКІНА.