Зариблення республіканських водойм

Міністерство сільського господарства та природних ресурсів продовжує зариблення річки Дністер і Кучурганського лиману. Восени поточного року планується випустити у водойми республіки близько 8,5 тонн риби. Біологічна меліорація та зариблення фінансуються коштом республіканського екологічного фонду.

У рамках зариблення у водойми Придністров’я потраплять такі види риб, як короп, білий амур, карась, товстолобик. Рибопосадковий матеріал для реалізації програми вирощується місцевими господарськими організаціями, які вже протягом багатьох років забезпечують всю республіку великою кількістю різноманітних мальків.

«На нас покладена дуже велика відповідальність: у нашому ставку ми робимо все за технологією, для вирощування риби удобрюємо свою водойму, адже мальок повинен бути здоровим. Кожен фахівець, що вирощує рибу, повинен мати ветеринарне посвідчення, і у нас воно, звичайно, є», – пояснив засновник рибогосподарської організації ТОВ «Аквакультура» Микола Архипов.

Тягнути невід ставком та виловлювати по 1,5 тонни риби за один раз, потім все зважити та помістити в спеціальну машину для транспортування «живого вантажу» до нового місця перебування – робота нелегка, але саме з цього і починається процес збільшення кількості риби у водоймах республіки. Фахівці рибогосподарських організацій готові працювати за  будь-яких погодних умов і температури води, адже вони впевнені – людям необхідна їхня продукція.

«Душа моя – рибництво. Усе це господарство ми разом із сином створювали своїми руками. На цьому місці працюємо вже дуже багато років, – зазначив Микола Архипов. – Ми вирощуємо рибу для того, щоб люди могли її споживати. І не важливо, куди вона врешті-решт потрапить. Ми розуміємо, що риба, яку тепер випустять у Кучурганський лиман, опиниться і в Україні, і в Молдові, але ж для нас головне – бути корисними людям».

За планом Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР зариблення водойм республіки відбувається щороку восени та навесні. Процес випуску риби потребує ретельності та уваги фахівців, адже для позитивного результату необхідно враховувати не тільки розмір риби, стан її здоров’я та готовність потрапити у великі водойми, а й природні умови, які не завжди залежать від людини. Саме тому зариблення відбувається упродовж кількох днів за сприятливих умов.

«Наша програма є частиною комплексу збереження водних біоресурсів, у цьому випадку ми проводимо зариблення та біологічну меліорацію. Головна мета процесу – поліпшення стану водойм шляхом їхнього очищення не механічними способами, що у свою чергу має досить велике значення, а біологічним методом», – пояснив начальник відділу водних і рибних ресурсів Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР Сергій Чур.

Процес цьогорічного зариблення наближається до свого завершення, але вже навесні наступного року у водойми республіки знову потрапить близько 16 тонн коропів, карасів, білих амурів та іншої риби.

Марія   ЛУНІНА.