Коли громада стає сім’єю

Розділити радість храмового свята, без сумніву, зібралися майже всі жителі Дубоссар. Це місто нагороджене двома Орденами Республіки й має звання «Місто воїнської слави». Його мешканці  прославили свою малу батьківщину на весь світ. Про Дубоссари йдеться в давніх писемних джерелах, які нині є історичною спадщиною. Своє храмове свято городяни відзначають 27 жовтня – в день пам’яті преподобної Параскеви Сербської.

Місто, яке має свої славні традиції, цього року відзначило 658 років від дня заснування. Дубоссарці шанують все, що збереглося від попередніх поколінь: історію, військові та трудові подвиги, народні звичаї  й культуру людей різних національностей. День народження  міста для багатьох його жителів є одним із головних, тому відзначають його щиро, цікаво та з розмахом. Невипадково, що саме 27 жовтня в Дубоссарах відбувся ще один важливий захід – закриття республіканської виставки-ярмарку «Купуй придністровське». Цього дня сюди завітало багато гостей, які змогли взяти участь у всіх святкових заходах, а також запропонувати чудові товари придністровського виробництва.

Гордістю дубоссарців є місцева продукція. Популярні вина та коньяки відомих брендів «Букет Молдавии» та «Квинт», вироблені з винограду, вирощеного на дубоссарській землі, вже давно зайняли свою нішу на ринках близького і далекого закордоння. Чудові моделі верхнього одягу швейної фабрики – філії торговельно-промислової фірми «Интерцентр Люкс» також прославляють місто і республіку за кордоном. Головним багатством Дубоссар все ж є його жителі, які своєю працею роблять його ще кращим, зеленішим, затишнішим.

 Особливі слова подяки дубоссарцям висловив депутат Верховної Ради ПМР Олег Баєв: «Хочу подякувати кожному дубоссарцю за ту працю, яку ви вкладаєте в сільськогосподарське виробництво району. Завдяки вам, цього року на ланах зібрано рекордний урожай винограду – понад 20 тисяч тонн. Це великий обсяг, і, звичайно, без вашої праці й любові до цієї чудової землі таких результатів не можна було б досягти. Дозвольте побажати вам і вашим сім’ям здоров’я, успіхів, добробуту, щоб у ваших оселях панували щастя та любов. А ми намагатимемося зробити так, щоб умови в освітніх закладах району ставали більш комфортними».

Покращилося цього року економічне становище і в інших галузях народного господарства району. За останні кілька років Дубоссарська швейна фабрика почала збільшувати обсяги виробництва та поширювати географію ринків збуту на території РФ та у європейських державах. Відчула зростання обсягів виробництва і місцева скарбниця – вже другий рік поспіль спостерігається стійке збільшення прибутків та інвестицій в економіку міста і району. Бюджетні фінансові кошти, в першу чергу, інвестуються в соціальну сферу. У 2018 році було виконано великий обсяг капітальних робіт у дитячих садках і школах у рамках програм капітальних вкладень. У Дубоссарах розпочали зведення нової будівлі Реабілітаційного центру для дітей з обмеженими можливостями життєдіяльності.

«Упевнений, що наше місто має величезний потенціал: промисловий, сільськогосподарський, енергетичний, туристичний, багату культурно-історичну і духовну спадщину, яка нам дісталася від старшого покоління. Тому перед нами поставлені найважливіші завдання – зберігати й примножувати наші напрацювання, щоб наше місто і села району розвивалися, щоб дубоссарці з упевненістю дивилися в завтрашній день, щоб наші земляки поверталися на Батьківщину, а діти та онуки жили в найкращому місті на землі – рідних Дубоссарах», – зазначив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

Поздоровлення від керівництва Верховної Ради ПМР передав депутат вищого законодавчого органу Петро Пасат і назвав Дубоссари містом, прославленим мужністю, героїзмом і високим патріотизмом його жителів.

«У цей святковий день хочеться від щирого серця подякувати тим, хто своєю працею, силами й талантом робить неоціненний внесок у розвиток і добробут міста. Бажаємо всім дубоссарцям міцного здоров’я, щастя й удачі. Нехай процвітає місто Дубоссари й наша республіка», – йдеться у Вітальному адресі Голови ВР Придністров’я Олександра Щерби.

Свої потенціальні можливості для розвитку демонстрували 27 жовтня не тільки місцеві виробники, але й підприємці з усіх куточків нашої держави, які взяли участь у восьмій цього року акції «Купуй придністровське». За два роки (саме стільки крокує республікою проект Торгово-промислової палати ПМР) виставки-ярмарки відвідали 43 тисячі придністровців, було реалізовано продукції на суму понад 7 млн рублів. «Завдяки таким заходам ми доводимо кожному товаровиробнику, що все найкраще виготовляється в Придністров’ї, щоб наші покупці знали наші товари, любили й купували придністровське», – зазначив Президент ТПП ПМР Юрій Ганін.

На ярмарку «Купуй придністровське» в Дубоссарах підбили деякі підсумки, а саме: заохотили тих підприємців, які завжди брали участь у цьому проекті. Тринадцять підприємств нагородили фірмовими годинниками з логотипом «Купуй придністровське», які також виготовили вітчизняні виробники. Постійними учасниками проекту є ТОВ «Протягайловские колбасы», ТПФ «Интерцентр Люкс», а також ДУ «Приднестровская газета».

«Ми представляємо нашу державну установу «Приднестровская газета», спілкуємося з читачами й пропонуємо їм передплачувати республіканські друковані видання – «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін». У всіх населених пунктах, де проводилися виставки-ярмарки «Купуй придністровське», ТПП ПМР проводила лотереї. Ми виділили для цього книги, створені за матеріалами акції «Моей семьи война коснулась», – розповіла редактор відділу реклами та оголошень ДУ «Приднестровская газета» Олена Лозинська.

Передплатна кампанія триває, жителі республіки можуть звертатися у всі поштові відділення міст і селищ Придністров’я, щоб передплатити улюблене видання, яке за довгі роки здобуло популярність і стало невіддільною частиною життя придністровців.

Віра   ДОБРЯНСЬКА.