Осінній етюд з українським акцентом

Ксенія Каушан тільки-но розпочала вивчати українську мову, але мама вже подбала про те, щоб у неї була справжня сорочка-вишиванка.

Ксюші вона дуже подобається, і дівчинка одягла її на прогулянку у вихідний день. Українську мову вона вивчає з задоволенням, а тому каже: «Вона така  ж ласкава і добра, як наша вчителька – Тетяна Дмитрівна Товкан».

У розпалі золотої осені школярі Придністров’я активно готуються до різних міських конкурсів, у тому числі й знавців української мови та культури, а також до традиційного фестивалю мистецтв «Пшеничне перевесло». Учні захоплено вчать українські вірші, розучують пісні й танці, казки та приказки, розігрують сценки. Батьки ж піклуються про те, щоб у дітей були хоча б елементи українського національного костюма, допомагають дівчаткам сплести красивий віночок зі стрічками.

Починаючи з 2-го класу, в початкових школах Дністровська діти ознайомлюються з основами української мови. Її також вивчають у середній та старшій групах двох із п’яти дитячих садочків міста енергетиків. Рішення про це приймається на батьківських зборах. Мотивація до вивчення української мови часто пов’язана з національною належністю батьків, а також з історичним сімейним корінням і з інтересом до мови та культури сусідньої з Придністров’ям держави. У дитячих садках малюки пізнають ази української мови та фольклор виключно в ігровій формі. У початковій школі також триває традиція навчання шляхом використання ігрових методик. У старших класах діти використовують на уроках різні посібники, в тому числі й матеріали, надруковані в газеті «Гомін». Свої знання школярі зможуть розширити під час навчання в Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі.

 Випускники шкіл можуть продовжити вивчення мови на кафедрі української філології в ПДУ імені Т. Г. Шевченка, а також у вишах і середніх спеціальних навчальних закладах України.

Світлана   МАТВЄЄНКО.