Альтернатива сучасним гаджетам

Протягом останніх років через нестачу підручників з української мови та літератури вчителі навчальних закладів, у яких учні обрали для себе українську мову як другу офіційну (загалом по республіці їх близько 12 тисяч), використовують на уроках газету «Гомін». Поки розв’язується проблема з випуском підручників з урахуванням місцевого компонента, поки школи не забезпечені необхідною літературою, підмогою є живе українське слово, надруковане в газеті. Ідея підтримана міністром просвіти ПМР Тетяною Логіновою.

Наш кореспондент у Тирасполі відвідав декілька шкіл, щоб з’ясувати, чи має попит «Гомін», чи є в ньому потреба.

«По-перше, я хочу висловити щиру подяку тим спонсорам, що знайшли можливість передплатити газету «Гомін» у кількості 100 примірників для нашої школи. Звичайно, учнів, що вивчають у нас українську як другу офіційну, набагато більше. Але добре, що хоч по газеті на трьох-чотирьох учнів випадає, то ми й тому раді безмежно, – так почалася наша розмова з учителькою української мови й літератури СШ № 18 Ніною Шуляк. – По-друге, – продовжила моя співрозмовниця, – дуже дякую авторам газетних публікацій, які ми використовуємо під час уроків. Це Любов Фетісова, Галина Крижанівська, Ольга Бурдужа. Дуже цікаві твори пишуть Володимир Пукліч, Галина Васютинська та інші».

Ніна Леонтіївна показала добірки газет за останні роки, зібрані у неї в окремих папках. Там можна знайти готові уроки з української мови й літератури для учнів різних вікових категорій. Це справжня скарбниця для будь-якого педагога.

Вчителька розповідає, як, наприклад, життєву жартівливу історію Олександра Юшина «Суп із цвяхів», надруковану в одному з торішніх номерів газети, вони з учнями перетворили на сценарій, розподілили ролі, школярі з радістю взяли участь у спектаклі, поставленому власними зусиллями. Це було захопливе видовище, сповнене справжнього українського гумору. Сміялися всі, а сміх, як відомо, людей зближає.

На уроках Ніни Леонтіївни працюють всі. Учні не можуть залишатися байдужими, коли їм пропонують розробити проект за творчістю придністровських авторів про Велику Вітчизняну війну або зробити огляд  творчості Миколи Коритника – нашого земляка, що жив і працював у Бендерах, зануритися в життєві історії, описані Володимиром Пуклічем, чи знайти нові факти з життя та творчості Лесі Українки, а також багатьох інших письменників та поетів. І все це – «Гомін».

На запитання, чи потрібна ця газета на 2019 рік, вчителька висловила свою думку так: «Безумовно! Я вважаю, що читання «живої» газети значно приємніше, ніж її електронної версії. Адже коли я приношу свіжі газети, учні, які заходять слідом за мною до класу, вже по запаху відчувають, що є щось новеньке. Газета має свій особливий запах. Я гадаю, що навіть тепер, коли багато новин можна дізнатися з електронних джерел, вона нам конче необхідна. Ми губимо покоління читачів. Гаджети заполонили світ, діти витрачають марно час, сидячи в Інтернеті, читають дуже мало. Тому наше завдання – усіляко сприяти тому, щоб зацікавити їх друкованим живим словом».

Вчителька СШ № 12 Галина Кобилянська вважає чудовим розв’язанням проблеми нестачі підручників використання республіканської газети «Гомін»: «Ми її активно вивчаємо на уроках мови й літератури, зберігаємо всі номери за минулі роки не лише у шкільній бібліотеці – в учителів є своя підшивка, також ми маємо можливість покласти газету перед кожним учнем, використовуючи її на уроках зв’язного мовлення чи знайомлячи з текстами публіцистичного стилю. Розроблені уроки, що публікуються в газеті, ми використовуємо завжди, бо це велика допомога для кожного з нас. Багато сторінок газети ми використовуємо і в початкових класах. Це й усна народна творчість, жарти, пісні, казки, кросворди. Газета робить наші уроки цікавими, захопливими. Ми розподіляємо газету не по класах, а за жанрами: художня література, народна творчість, публіцистика. Хоча багато залежить і від фантазії самого вчителя. До того ж, у газеті використовується справжня українська мова. У повсякденні українську мову мало хто використовує. Тому вважаю, що потреба в газеті дуже висока».

Спілкуючись з учителями української мови столичних шкіл, дійшла висновку: газета «Гомін» житиме. Вона необхідна не тільки як громадсько-політичне видання, а й як посібник з вивчення української мови та літератури.

Аліса   КОХАНОВА.