Тренінговий центр у пологовому будинку

Минулого тижня в столичному Центрі матері та дитини відбулося відкриття першого в республіці медичного Тренінгового центру. Співробітники установ пологів та дитинства тепер зможуть підвищити рівень своєї підготовки, практикуючись на спеціальних манекенах. Підготувати медиків для надання допомоги під час пологів будь-якої складності є основною метою проекту.

На базі медичного Тренінгового центру планується проводити навчальні курси для педіатрів, акушерів-гінекологів, а також студентів медичних освітніх закладів республіки. За допомогою манекенів фахівці зможуть підготуватися до різноманітних ситуацій, які виникають під час ускладнених пологів, засвоїти навички з реанімації, стабілізації та безпечного транспортування дитини, базової дитячої програми щодо підтримки життя тощо. Віртуальне занурення лікарів у реальні умови також дозволить відпрацювати алгоритм надання допомоги в будь-якій ситуації.

«Тренінговий центр дає можливість медичним працівникам перевірити свої знання та застосувати їх на практиці. Тут є кілька приміщень: кабінет, в якому відпрацьовуються найнеобхідніші практичні навички, та кабінети, в яких співробітники мають можливість спостерігати за групою людей, що працюють у команді. Це дозволить відстежувати порядок надання допомоги та виявити помилки, які допускають медики, зазначила заступник міністра охорони здоров’я Ольга Бочарова. – Дуже важливо, що тепер лікар-інтерн, перш ніж обстежити дитину або жінку, зможе потренуватися в симуляційному центрі».

Проект став результатом співпраці міжнародних організацій та закладів охорони здоров’я Придністров’я. Іноземні фахівці впевнені, що Центр стане гарним помічником медичному персоналу та сприятиме ще більшому покращенню статистики народження здорових дітей.

«Ми намагаємося поліпшити навички та знання медичного персоналу і наростити місцевий потенціал, оскільки ми вважаємо, що саме місцеві кадри є ключовими для того, щоб забезпечити добробут населення в цьому регіоні», – повідомила Каролін Тіссо, директор Швейцарського агентства з розвитку та співпраці.

Щороку в Центрі матері та дитини відбувається понад 1 600 пологів, частину з яких складають передчасні, недоношені малюки, у тому числі з екстремально низькою масою тіла. Всі вони потребують особливої уваги та майстерності фахівців.

«Життя не стоїть на місці, медицина постійно розвивається. Значно змінилися підходи до різних складних акушерських ситуацій. Завдяки Всесвітній організації охорони здоров’я, ми розробили клінічні протоколи, якими користуємося, і це є дуже важливою теоретичною базою, керівництвом до дії для розв’язування різних складних ситуацій. Та для акушера найважливіше – руки. Цей Тренінговий центр передбачає чітке володіння та знання всіх тих навиків, які потрібні, щоб дуже швидко надати допомогу  жінці та дитині», – пояснила головлікар Центру матері та дитини Наталя Слєпуха.

На урочистому відкритті Центру гості заходу особисто могли спостерігати, як відбувається процес тренування фахівців. До уваги всіх присутніх медичні працівники лікарні запропонували ускладнені пологи на манекенах, які дозволяють максимально наблизитися до реальної ситуації. Ціла команда фахівців своєї справи чітко, злагоджено та успішно провела операцію, стабілізувала стан матері та надала необхідну реанімаційну допомогу новонародженому. Головна особливість Тренувального центру – операція завжди проходить успішно, а мати з дитиною залишаються здоровими.

Тетяна   ВЛАДИМИРОВА.