Захисникам Придністров’я присвячена

14 листопада в Центральній бібліотеці імені О. С. Пушкіна міста Тирасполя відбувся останній вернісаж пересувної виставки «Хлопець взяв автомат, тому що так Батьківщині треба». За 2018 рік вона побувала у всіх містах і районах Придністров’я.

Нагадаємо, у 2017 році Державна служба ЗМІ ПМР спільно з ДУ «Приднестровская газета» провела акцію «Хлопець взяв автомат, тому що так Батьківщині треба», присвячену 25-річчю відбиття збройної агресії Молдови проти Придністров’я. За умовами акції придністровці мали надіслати фотографії учасників бойових дій 1992 року й описи до них у редакції державних республіканських газет «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін». Усі матеріали, які надходили до оргкомітету, публікувалися російською, молдавською й українською мовами упродовж 2017 року. По завершенні акції було відібрано близько 100 робіт, які обробив і підготував до фотовиставки член Спілки фотохудожників Придністров’я Федір Зотьєв.

Цілями пересувної виставки є збереження історичної правди про захисників Придністров’я, публікація матеріалів про них у республіканських газетах трьома офіційними мовами, створення фотоархіву, електронної бази даних, а також історико-патріотичне виховання молодого покоління.

Олександр Юшин, голова оргкомітету виставки, головний редактор газети «Гомін», розповів: «Ця виставка – пересувна. Вона не перша в історії наших трьох головних республіканських газет «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін». У 2015 році ми вже проводили подібну акцію, присвячену 70-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Акція «Мою сім’ю війна не оминула» мала дуже великий успіх. Не менший інтерес викликала й ця експозиція – з нею вже
ознайомилися близько 4 000 відвідувачів. Представлені матеріали, які нам надсилали учасники подій 1992 року, їхні родичі, друзі, знайомі й просто небайдужі люди, викликали великий резонанс у придністровської громадськості».

«Дуже символічно, що фінальний етап фотовиставки відбувається у столиці Придністров’я в декаду молоді республіки. Ця зустріч є особливою, тому що виставка створена людьми, які шанують і зберігають пам’ять про героїв неоголошеної війни 1992 року. Я висловлюю подяку всім організаторам цього заходу за таку важливу роботу. Захід дуже важливий і значущий, саме на таких подіях необхідно виховувати нашу молодь», – сказала Марія Пащенко, заступник глави держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська з соціальних питань.

Ігор Небейголова, отаман Чорноморського козацького війська, теж подякував організаторам за виставку: «Це пам’ять про тих людей, які ціною свого життя дали можливість усім нам жити під мирним небом».

Отамана підтримав Андрій Романов, син захисника Придністров’я, учасника бойових дій 1992 року Анатолія Романова, який поділився з нами своїми враженнями: «Дуже приємно, що патріотів нашої республіки пам’ятають, що саме журналісти організували виставку, на якій можна дізнатися про долю людей, які захищали нашу Батьківщину й були свідками її становлення. Як згадує моя мати, Олімпіада Андріївна, вона чудово пам’ятає червень 1992 року. Батько 19 червня чергував у Тираспольському міськвиконкомі. Коли він дізнався, що ворожі танки уже в Бендерах, то сів у машину з солдатами й поїхав туди на підмогу своїм товаришам. Добрався він до міської Ради Бендер і на два дні опинився в оточенні опонівців. Тоді ж батько вирішив: якщо залишиться живим, то обов’язково зробить ікону. Що він і зробив, повернувшись із війни. Мій батько був заступником командира загону народного ополчення Слободзейського району, і я ним дуже пишаюся».

У журналі відгуків фотовиставки на час її відкриття в Тирасполі їх уже було понад 50. Процитуємо тільки деякі з них. «Відвідала виставку «Хлопець взяв автомат…». Чудова ідея і дуже захопливі історії про наших захисників» – учениця 7-А класу Ольга Робул, Дубоссари». «Я безмежно вдячна організаторам за святу справу» – мати загиблого бійця територіально-рятувального загону Галина Нірша». «Величезне спасибі організаторам за те, що зберігаєте й примножуєте пам’ять про росіян, українців і молдаван, які віддали свої життя за Батьківщину. Чудово, що матеріали представлені трьома офіційними мовами ПМР» – члени Спілки письменників Придністров’я Т. Зубкова, Н. Лазика, Н. Зош». «Виставка справила незабутнє враження. Завдяки цій акції молоде покоління більше знатиме історію республіки й людей, які захищали Придністров’я в 1992 році» – працівники музеїв Слободзейського району».

Сергій Санду, голова Спілки молдаван Придністров’я, головний редактор газети «Адевэрул Нистрян» у своєму виступі відзначив величезний обсяг виконаних оргкомітетом акції робіт і висловив особисту подяку його голові Олександру Юшину.

Катерина   КАЛИНОВСЬКА.