Пишемо чернетку історії

Переді мною поставлене вкрай важке завдання: переконати придністровців, перш за все, українців за національністю, що передплачувати республіканську українськомовну газету «Гомін» необхідно.

У більшості читачів у запасі дуже вагомий контраргумент: на передплату грошей не вистачає. Звичайно, якщо на одну чашу вагів ставити оплату житла, їжу, одяг і взуття, утримання дітей, кредити, а на протилежну – «Гомін», природно, шанси не на користь газети. Але все-таки спробую пояснити, чому важливо передплачувати газету.

Сьогодні частенько можемо чути таке: навіщо потрібні газети, якщо є телебачення та інтернет. Однак світова практика показує, що прихильники телебачення та інтернету повільно, але впевнено повертаються до газет. Чому? З простої причини. Абсолютно не хочу образити колег, але зауважу, що інформація, яка лине з екранів телевізорів, часто погано сприймається на слух.

Більш того, пролунала – і зникла. Численні інтернет-сайти чудово справляються з роллю інформаційного джерела миттєвого реагування. Але, на жаль, вони ж є розсадником «жовтизни» й «чорнухи». До того ж інформацію, розміщену на сайті, можна потім безліч разів переписувати, виправляти, видозмінювати. Та й просто видаляти.

І тільки в друкованих засобах масової інформації, дійсно, що написано пером, вже не вирубаєш нічим. Тому цілком справедливо зауважив відомий журналіст Філліпс Грем: газети пишуть чернетку історії.

Дуже велику роль відіграє також і якість газети. Ми переконані, що якісну газету передплачують охочіше. Питання якості нашого видання ми вирішуємо постійно. Втім, до досконалості ще далеко.

Чому потрібно передплачувати саме українськомовну газету, гадаю, українцям Придністров’я пояснювати докладніше не потрібно, але один феноменальний приклад все ж наведу. Вже три роки поспіль наш «Гомін» на польській сторінці «Przyjaciele» («Друзі») публікує новини й проблеми життя придністровських поляків. Готують матеріали активісти Товариства польської культури «Jasna Góra».

Так от, завдяки трепетному ставленню до своїх коренів, своєї історичної батьківщини, до своєї мови придністровські поляки дуже серйозно підвищують тираж нашої газети, передплачуючи «Гомін». Можу сказати більше: на сьогодні вони оформили понад 160 примірників передплати на 2019 рік. Звісно, ініціатором та лідером цієї передплатної кампанії є голова Товариства польської культури «Jasna Góra» Наталя Синявська. Тому з чистою совістю хочу висловити їй величезну подяку за підтримку єдиної в республіці українськомовної газети.

Тепер слово за українцями

Зрозумійте одне: без вас, читачів, наше видання кращим не стане. Ми не доб’ємося вдосконалення газети без ваших матеріальних інвестицій у вигляді передплати, а також інвестицій моральних, тобто без вашої активної життєвої позиції. Тільки спільними зусиллями ми зробимо наше життя і нашу газету кращою.

Тож продовжуймо писати чернетку історії нашого життя разом!

Що стосується вартості передплати на «Гомін», то вона одна з найнижчих у республіці – 60 руб. 72 коп. на рік і відповідно 30 руб. 36 коп. на півроку. Наприклад, вартість передплати на рік муніципальних та приватних газет становить:

— «Днестровская правда» (Тирасполь) – 80 руб. 10 коп.;
— «Слободзейские вести» (Слободзея) – 98 руб. 40 коп.;
— «Добрый день» (Рибниця) – 104 руб. 10 коп.;
— «Маклер» – 132 руб. 06 коп.;
— «Заря Приднестровья» (Дубоссари) – 150 руб. 60 коп.;
— «Новое время» (Бендери) – 202 руб. 80 коп.;
— «Караван» – 204 руб. 96 коп.;
— «Новости» (Рибниця) – 240 руб. 12 коп.

З повагою, щиро ваш Олександр   ЮШИН.