Вадим Красносельський: «Майбутнє – за молоддю ПМР»

Молодь в усі часи вважалася представником передових ідей, будучи суб’єктом процесу спадкоємності та зміни поколінь. Вона становить особливу соціальну групу, яка виступає носієм величезного інтелектуального потенціалу, особливих здібностей до творчого прориву, ініціативи та максимальної віддачі сил і засобів трудової діяльності. Молодіжний парламент є одним із найважливіших інститутів громадянського суспільства, ефективною формою взаємодії молоді та держави й чинником суспільно-політичної соціалізації молоді.

У нашій республіці молодіжний законодавчий орган є дорадчим і консультативним органом при Верховній Раді. У молодіжному парламенті 43 місця, які на конкурсній основі посіли представники різних молодіжних організацій, сформовано 7 комітетів і 2 комісії.

У рамках декади молоді 12 листопада відбулося пленарне засідання молодіжного законодавчого органу. Як розповів його голова Олександр Савич, молоді законодавців ПМР налагодили співпрацю з суспільно-політичним молодіжним крилом Російської Федерації. Вони також мають своїх спеціальних представників при Молодіжному парламенті Державної думи РФ. Такий формат взаємодії, на думку молодих депутатів, дозволить реалізувати спільні проекти,  важливі для всієї придністровської молоді.

Гарний урок історії дав молодим законодавцям Президент ПМР Вадим Красносельський, якого запросили взяти участь у роботі пленарного засідання. Він ознайомив присутніх зі становищем республіки на сучасному етапі розвитку і відповів на актуальні запитання, які турбують молодих парламентаріїв.

«Нині сформувалася чітка ідеологія ПМР, яка базується на трьох принципах. Перший принцип – це зміцнення незалежності й прагнення до міжнародного визнання. Другий – формування спільності придністровського народу, єдності усіх націй, що проживають на території республіки. Третій принцип нашої ідеології – це побудова соціально орієнтованої держави з ринковою формою економіки», – підкреслив Глава держави.

Президент звернув увагу на той факт, що в нашій економіці намітилася позитивна динаміка. Так, за 9 місяців поточного року зовнішній товарообіг виріс на 38 %, зокрема імпорт і експорт збільшилися на 34 % і 45 % відповідно. Спостерігається зростання податкових надходжень до бюджету, підвищення рентабельності підприємств. За півтора року в реальному секторі економіки було створено 4,5 тисячі робочих місць.

«База, напрацьована за останні два роки, дає підстави розглядати питання про підвищення у 2019 році пенсій і заробітних плат працівникам бюджетної сфери. Я вітаю злагоджену роботу Уряду і Верховної Ради, які шукають для цього реальні джерела», – заявив Вадим Красносельський.

Молодих парламентаріїв цікавило впровадження ЄДІ з історії, формування державного замовлення на підготовку молодих фахівців, розвиток дуальної освіти й забезпечення шкіл навчальними посібниками з історії Бендерської фортеці, можливість здобуття придністровцями російського громадянства спрощеним порядком.

Вадим Красносельський підкреслив, що думка молодих людей про перспективи розвитку Придністров’я, їхній погляд на проблеми і пошук їх розв’язання – дуже важливі для держави. Президент запропонував частіше залучати активних юнаків та дівчат до роботи над значущими для країни документами, а також висловив ідею провести спільне засідання представників чинного депутатського корпусу, Дорадчих зборів перших придністровських депутатів при Верховній Раді та Молодіжного парламенту.

«Я хочу подякувати за те, що ви не залишаєтеся осторонь від процесів, що відбуваються в нашій державі, цікавитеся ними. Дерзайте, навчайтеся, йдіть уперед, і все у вас вийде. Майбутнє республіки – за молодими людьми», – побажав молодим парламентаріям Президент Придністров’я.

Олександр ЗАЙЧУК.
Фото прес-служби Президента