Про підвищення зарплат і пенсій

Державний бюджет є основою функціонування кожної держави в цілому, а також усіх її адміністративно-територіальних утворень. Це єдине джерело коштів, що перебувають у повному і безпосередньому розпорядженні органів державної та муніципальної влади. Фінансова централізація в бюджеті дозволяє маневрувати ресурсами й зосереджувати їх на вирішенні найважливіших завдань економічного і соціального характеру, забезпечує проведення єдиної державної, економічної та фінансової політики.

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 14 листопада законодавці у першому читанні розглядали проект закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік». Про основні параметри головного фінансового документа республіки законодавцям розповіла перший заступник Голови Уряду, міністр фінансів Тетяна Кірова: «Бюджет на 2019 рік залишається соціально орієнтованим, доля соціальних зобов’язань держави складе понад 90 % витрат. Доходи республіканського бюджету наступного року заплановані в сумі 1 млрд 798 млн рублів, що майже на 10 % більше планових прибутків поточного року. Витрати становитимуть суму 3 млрд 482 млн рублів. Гранично допустимий дефіцит республіканського бюджету планується в розмірі 1 млрд 683 млн рублів. Параметри місцевих бюджетів: прибутки – 1 млрд 33 млн рублів, видатки – 1 млрд 420 млн рублів. На погашення дефіциту містам і районам планується виділяти трансферти з бюджету держави».

Під час обговорення головного фінансового документа Президент ПМР Вадим Красносельський вніс концептуальну поправку: підвищити заробітну платню працівникам бюджетної сфери з наступного року на 7 %.

Народний депутат Андрій Сафонов висловив свою позицію щодо цієї важливої для всіх придністровців проблеми: «Це спільне рішення депутатів, а також Президента, оскільки підвищення зарплат і пенсій – це частина народної програми, це також показник праці Верховної Ради. У непростих умовах, коли республіка здебільшого може розраховувати тільки на себе, ми повинні знаходити ресурси, щоб залишатися соціально орієнтованою державою. Цього чекають від нас люди».

Республіканський бюджет також передбачає підвищення щомісячних виплат працездатним батькам, які не працюють, тому що опікуються дитиною-інвалідом, а також окремим категоріям пенсіонерів. Закладено в бюджет і збільшення витрат на пільгове кредитування інвалідів – захисників ПМР, а також ветеранів Великої Вітчизняної війни на забезпечення їх путівками на лікування та оздоровлення.

Тетяна Кірова зазначила, що республіканським бюджетом на наступний рік передбачено створення фонду розвитку підприємництва. Його головною метою є стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу в Придністров’ї. У майбутньому році також продовжить функціонування фонд капітальних вкладень, кошти якого будуть спрямовані на ремонт об’єктів соціальної інфраструктури ПМР.

Голова парламентського комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Олександр Коршунов звернув увагу на те, що Уряд виконав важку роботу, забезпечив виконання соціальних зобов’язань і вперше за останні десятиріччя головний фінансовий документ буде спрямований на розвиток економічного потенціалу республіки. «Ми розуміємо, що підвищення рівня зарплат і пенсій – це додаткові витрати бюджету. У першу чергу, необхідно визначити джерела їх покриття. Що стосується прибуткової частини бюджету, то за даними, представленими Державним митним комітетом, спостерігається позитивна динаміка у зборах акцизів. Це одне з можливих джерел. Ми вважаємо, що частину видатків можна буде перерозподілити», – пояснив народний обранець.

Під час пленарного засідання законодавці також ухвалили проект Закону «Про бюджет Єдиного державного фонду соціального страхування ПМР на 2019 рік». Парламентарії одноголосно проголосували за підвищення пенсій у наступному році на 7 %.

Обидва важливі для наших громадян документи були ухвалені в першому читанні.

Олександр ЗАЙЧУК.