Зв’язки Придністров’я з Україною

Президент ПМР Вадим Красносельський 12 листопада зустрівся з діячами науки та культури України: істориком і громадським діячем Володимиром Семистягою, літературознавцем, кандидатом філологічних наук, заслуженим працівником культури України Сергієм Гальченком та бандуристкою, народною артисткою України Світланою Мирводою.

«Я не вперше приїжджаю у вашу республіку. Помічаю різні зміни. Одне залишається незмінним – тут, як і раніше, лунає українська мова, з повагою ставляться до української культури, а українцям живеться мирно та спокійно, – сказав Сергій Гальченко. – Придністров’я та Україна близькі не тільки географічно, але й історично, і культурно. Протягом багатьох років між двома державами склалися стабільні контакти на ниві науки, в галузі освіти та культури».

Вадим Красносельський, у свою чергу, звернув увагу співрозмовників на те, що в Придністров’ї мешкає понад 100 тисяч українців. Українська мова є у нас однією з трьох офіційних мов, а культуру і традиції українців незмінно поважають представники інших національностей, які проживають у республіці. Президент зазначив, що традиційний фестиваль «Пшеничне перевесло», який відбувся в Тирасполі 10 листопада, не тільки популяризує українську культуру, але й сприяє подальшому розвитку придністровсько-українських контактів.

Олександр   ЗАЙЧУК.