«Дністровські зорі» дістали нове життя

Оздоровчий комплекс «Дністровські зорі» розташований на території лісового масиву на березі Дністра в селі Меренешти Слободзейського району. Тут красиво і затишно будь-якої пори року. Унікальним цей оздоровчий комплекс роблять природні джерела мінеральної води середньої мінералізації, яку застосовують як для пиття, так і для лікувальних  мінеральних ванн.

Упродовж кількох років комплекс вважався збитковим підприємством з серйозними борговими зобов’язаннями, що накопичувалися з року в рік. Рішенням Президента ПМР Вадима Красносельського його передали у підпорядкування Міністерства оборони.

За словами директора закладу Андрія Райляна, нині установа може прийняти близько 150 осіб. «Оскільки підприємство давно не працювало, 15 листопада ми приймемо спочатку 100 людей – ветеранів праці, інвалідів, учасників бойових дій, ветеранів воєн і збройних конфліктів. У другий і третій заїзди ми вже обслуговуватимемо по 150 пацієнтів, – пояснив директор. – На сьогодні всі роботи завершені, залишилися тільки незначні дрібні господарські справи. Заїзди триватимуть по 14 днів. Отже, до нового року курс санаторно-курортного оздоровлення зможуть пройти близько 400 осіб».

Завдяки зусиллям керівництва табору та оборонного відомства, виконано величезний обсяг ремонтно-відновлювальних робіт: розчищено територію від старих насаджень, вивезено старі повалені буреломами дерева, проведені фасадні та косметичні роботи корпусів, замінено електрообладнання та газові котли. Два житлових корпуси – «Лісові стежини» та «Дружба» – призначені для відпочинку не тільки влітку, а й в осінньо-зимовий період, вже готові до заїзду відпочивальників.

В оздоровчому таборі готова до роботи їдальня, техніка для приготування їжі також утримується в робочому стані. У залежності від призначень лікарів для певної категорії відпочивальників передбачено дієтичне харчування.

«Призначення комплексу – це реабілітаційні та відновлювальні заходи, пов’язані з використанням цілого ряду фізичних і профілактичних чинників, – зауважив головний лікар оздоровчого комплексу Володимир Істратій. – Відмінною рисою здравниці є те, що ми можемо назвати її бальнео-терапевтичною. Це свідчить про те, що в центрі республіки у нас працює унікальний комплекс, де є повний набір усіх методів лікування, включаючи бальнеологію, тобто застосування мінеральної води». Її добувають зі свердловини на глибині 100 метрів і по праву порівнюють із такими відомими водами, як «Куяльник», «Трускавець» і «Єсентуки».

Медичний персонал вже готовий до роботи. Пацієнтів зможуть прийняти лікар-кардіолог, ревматолог, терапевт і фізіотерапевт. Планується розширення переліку медичних послуг. Відновлено й роботу плавального басейну.

«Після довгої перерви у нас відкривається санаторно-курортне лікування в цьому оздоровчому комплексі, – повідомив перший заступник міністра соціального захисту і праці Олег Федотов. – Ветеранам праці, інвалідам загального захворювання та іншим пільговим категоріям, які мають право на санаторно-курортне лікування, в оздоровчому комплексі буде надано весь комплекс послуг. Путівки безкоштовні, видаються Центром соціального страхування та соціального захисту за місцем проживання громадян у черговому порядку, за наявності медичної довідки про необхідність проходження санаторно-курортного лікування та документів, що підтверджують пільгову категорію, а також заяви громадянина», – підкреслив заступник міністра Олег Федотов.

Ірина   МАСЛОВА.