Нагорода не забарилася

У березні нинішнього року в Тирасполі відбувся ювілейний Відкритий конкурс читців, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. 20 років поспіль він збирає прихильників творчості Великого Кобзаря навчальних закладів нашої столиці, в яких українська мова вивчається як друга офіційна.

Малята дошкільних установ, учні шкіл, технікумів, ліцеїсти, студенти, курсанти військових училищ, вихованці Суворовського училища та республіканського кадетського корпусу – всі вони протягом року готують творчі програми, з якими постають перед численною глядацькою аудиторією.

Конкурс – це не тільки данина пам’яті українському Кобзареві. Творче змагання навчає виразного читання, осмислення віршів, а також сприяє знайомству дітей та молоді з творчістю українських поетів минулих років і наших сучасників. Конкурс розвиває здібності дітей до художнього читання, закріплюючи культуру української мови.

Ініціатором та організатором цього заходу свого часу виступило товариство української культури «Червона калина», в подальшому його підтримали столичні Управління народної освіти та культури, а також учителі та вихователі. Не залишилися осторонь батьки юних виконавців, а також дідусі та бабусі, які шиють для них українські наряди власними руками.

Оцінюють виступи виконавців, їхню творчу та сценічну майстерність члени незалежного журі, до складу якого входять відомі у нас особистості: поети, телеведучі, науковці, що мають досвід в оцінюванні такого виду мистецтва.

З року в рік кількість учасників конкурсу збільшується. Він триває всього один день, тому оргкомітет змушений обмежувати охочих до виступу. У ювілейному конкурсі взяли участь понад сто виконавців. До них також долучилися учні Бендерської гімназії ім. І. Котляревського, шкіл Слободзейського району та міста Дністровська.

Кожен із конкурсантів вирізняється своєю майстерністю та підготовкою, особливістю виконання та артистизмом. Звичайно, в цьому велика заслуга вчителів української мови, які навчають своїх підопічних не тільки грамотного виконання, вміння перейнятися настроєм автора твору, вибраного для виступу, а й поведінки на сцені, вміння привернути увагу глядачів, які повинні повірити у велику силу палкого українського слова.

Оргкомітет конкурсу нагороджує всіх без винятку учасників почесними дипломами, а переможців – дипломами переможця та подарунками.

Нинішньої осені кращі виконавці отримали ще один несподіваний для себе подарунок – відвідали Софіївський парк в Умані. Учителі, що багато зусиль доклали в перемогу своїх вихованців, також стали учасниками туру Тирасполь –
Одеса – Умань – Тирасполь.

З перших кроків по парку «Софіївка» створюється враження перебування в абсолютно іншій реальності, іншому часі й іншому, казковому просторі. І це недарма. Адже в основу архітектури парку покладено міфологію Давнього Риму і Греції. Парк наочно ілюструє гомерівські «Іліаду» та «Одіссею».

«Вічний пам’ятник нескінченної любові» – так називають цей ландшафтний шедевр світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – першої половини XIX століття, створений руками багатьох сотень людей. Учні ознайомилися з історією «Софіївки», заснованої 1796 року власником міста Умані, магнатом, графом Потоцьким і названої на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької, дізналися, що в парку росте понад 5 000 видів рослин, які можна зустріти лише на цій території, побачили на власні очі казкові павільйони, гроти, водоспади, шлюзи, каскади, на човні подолали 224 метри підземної річки Ахерон тощо.

Сповнені незабутніх вражень, екскурсанти поверталися додому щасливими та вдячними генеральному директорові Молдавського металургійного заводу Сергію Корнєву, який виступив спонсором поїздки. Завдяки йому відбулася ця незвичайна, дивовижна та незабутня подорож.

Осінні канікули – 2018 запам’ятаються нашим учням надовго.

Аліса   КОХАНОВА.