Як уникнути застуди восени

Осінь – чудова пора жовтого листя та дощів, яка викликає у людей не тільки позитивні емоції, а й спричиняє неприємну простуду. Біль у горлі, нежить, ГРВІ найбільш поширені саме в цей сезон і часто застають нас зненацька. Запобігти захворюванням та вберегти себе від застуди у цей період можна, якщо підготуватися заздалегідь і зустріти осінь не тільки новим модним вбранням, а ще й оновленою аптечкою.

Які саме препарати необхідно мати в домашній аптечці, щоб надовго залишатися здоровим, розповіла завідувач відділення загальної лікарської практики № 2 поліклініки № 3 міста Тирасполя Вікторія Натарова.

Йод, стерильний бинт, активоване вугілля, ліки від головного болю – це те загальне, що ми знаємо про домашню аптечку. Але для того, щоб вона, дійсно, була помічником у домі, необхідно знати трохи більше про цю «рятувальну скриньку». Для того, щоб зібрати домашню аптечку, потрібно обов’язково врахувати низку важливих факторів: кількість осіб у сім’ї, їхній вік, фізичну активність, а також особливості здоров’я кожного члена сім’ї – хронічні захворювання, схильність до застуд, алергій, кишкових розладів тощо. Важливим фактором є місцевість, в якій ви проживаєте: місто чи село, а також віддаленість від чергової аптеки. Якщо в сім’ї є діти, то формувати аптечку потрібно також з урахуванням їхнього віку, харчових пріоритетів, стану імунної системи, специфіки виведення препаратів з організму.

Усі інші лікарські засоби та медичні прилади, наприклад, небулайзер (прилад для інгаляцій, розпилювач) або інгалятор, слід купувати за рекомендацією лікаря. Крім того, ліки можуть мати різний температурний режим зберігання: одні можна тримати в шафі, інші – в холодильнику. Необхідно також час від часу перевіряти термін придатності всіх препаратів, позбавлятися, коли вони прострочені.

«Якщо доктор призначив вам лікування від застуди, і воно вам дуже швидко допомогло, прошу вас, не поспішайте рекомендувати його рідним і близьким! Лікування могло бути таким успішним виключно тому, що лікар врахував цілу низку факторів, які стосуються тільки особисто вас, як наприклад: вік, вага, наявність показань і протипоказань, можливі взаємодії лікарських засобів одне з одним. Людина, не маючи медичних знань, поставити собі діагноз з необхідною точністю не зможе. Тому препарати, призначені лише для вас, не рекомендуйте домочадцям навіть за наявності схожих симптомів. Однакові симптоми можуть бути проявами різних захворювань, які вимагають різної тактики ведення лікування. Наприклад, кашель з температурою можуть бути проявом пневмонії (запалення легенів) або інших гострих респіраторних інфекцій, але можуть бути ще й ознакою серцевої недостатності, міокардиту або іншої патології серцево-судинної системи. Крім того, потрібно правильно розрахувати дозування препарату, приймати до уваги специфіку виведення того чи іншого препарату з організму», – звернула увагу Вікторія Натарова.

У кожній родині аптечка буде різною, але вона повинна бути невеликою й містити найнеобхідніші препарати для надання допомоги при перших симптомах застуди. Основне призначення ліків в аптечці – полегшити стан хворої людини та підтримати її перед консультацією та оглядом лікаря.

Світлана   ОДЕСЬКА.