Культурна скарбниця республіки поповнилася

У день вшанування Казанської ікони Божої Матері жителі Карманово Григоріопольського району відзначили 209 років від дня заснування села. І все було б як завжди, якби не довгоочікувана та значуща подія.

До храмового свята громада приурочила відкриття Будинку культури після реставрації. З 1991 року культурний центр села перебував у занедбаному стані: відсутня система опалення, водопроводу, каналізації, малий зал був в аварійному стані. Щороку коштом спонсорів – ТОВ «Шериф» і депутатів Верховної Ради – здійснювалися поточні ремонти в класних кімнатах, однак головні проблеми залишалися невирішеними. Взимку художні керівники проводили заняття з дітьми в школі чи в дитячому садку, а техпрацівники носили воду відрами від криниці.

Ініціативна група Будинку культури під керівництвом директора Наталії Стоян у червні 2016 року подала заявку на участь у конкурсі соціальних інфраструктурних проектів Програми ЄС, а у вересні стало відомо, що вона вже відібрана для включення в план фінансування.

Спільними зусиллями, однією згуртованою командою за активної підтримки органів районної та місцевої влади, проект завершено: Будинок культури газифіковано, налагоджено системи опалення, водопостачання та водовідведення, капітально відремонтовано кабінети для занять.

Урочиста частина заходу та святковий концерт відбулися в теплому світлому залі, де нині почесними гостями були депутат Верховної Ради ПМР Дмитро Огірчук, глава держадміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополя Олег Габужа, менеджер проектів у делегації Європейського союзу в Республіці Молдова Фаб’єн Шаффер, почесний громадянин села Карманово Дмитро Дарадур, завідувач літературно-драматичної частини театру драми та комедії імені Н. С. Аронецької Валентина Дукова та багато інших гостей. Усі вони бажали місцевим жителям успіхів і творчого натхнення, пожвавлення в культурному житті, для чого вони мають усі належні умови.

Глава адміністрації села Людмила Кептене разом із директором Наталією Стоян подякували всім, хто доклав частку своєї праці, сил і коштів у ремонт будівлі, де створено комфортні умови для роботи та розвитку творчих колективів, активізації просвітницької та концертної діяльності.

І хоча нині нащадки засновників села живуть здебільшого в Німеччині, США та колишніх країнах СРСР, місцеві жителі все ж бережуть історію й традиції своїх предків. На святкових подвір’ях приваблювала увагу вивіска з назвою «Neudorf» (Нойдорф – перша назва села). Тут можна було скуштувати справжній німецький штрудель, тушковану картоплю за особливим місцевим рецептом, а з напоїв – традиційний шнапс. Різновиди національних страв пропонували гостям і господарі українських та молдавських осередків. Польова кухня,  творчі виставки місцевих майстринь, різноманітні конкурси  та дегустація молодого вина – все це було підготовлено до храмового свята. На стадіоні змагалися спортивні команди, не обійшлося й без молдавської національної боротьби «тринта». На центральній площі села до пізнього вечора тривала насичена святкова програма: гостей своїми виступами розважали артисти сіл Дороцького, Карманово, міст Тирасполя, Григоріополя та Слободзеї.

Свято вдалося на славу, тож нехай тут завжди вирує творче життя задля примноження культурної скарбниці нашої держави.

Світлана   КОНДРОВА.