Декада молоді та студентів стартувала в столиці

У Палаці дитячо-юнацької творчості (ПДЮТ) 10 листопада зібралася найактивніша молодь – представники організацій та рухів – щоб оголосити відкриття традиційної Декади молоді та студентів, запланованої на 10 – 20 листопада.

Організатори пропонують багато спортивних та культурно-розважальних заходів, покликаних привернути увагу школярів і студентів, закликати їх до реалізації своїх здібностей у різних напрямках життя. Спілкуючись між собою на оригінальному майданчику, молоді придністровці можуть ознайомитися з молодіжними громадськими організаціями, які активно діють у Тирасполі, та приєднатися до тих, що їм більше сподобалися.

Цього року спеціалісти з молодіжної політики столичної держадміністрації вирішили відійти від
традиційних концертних програм, вони запропонували гостям заходу проявити активність і власну ініціативу. Крім того, учасників запросили взяти участь у майстер-класах та обмінятися сувенірами.

«Наше завдання – згуртувати тираспольську молодь, тому що вона на сьогодні досить соціально активна, готова до дії. Ми віднині беремо кардинально новий вектор розвитку молодіжної політики в місті. Тому і відкривається декада в такому інноваційному форматі», – підкреслила головний спеціаліст з молодіжної політики столичної держадміністрації Анастасія Сапожник.

На Ярмарку молодіжних ініціатив свої проекти представили рухи «Зірка», «Спадкоємці Перемоги» і «Молодіжне Оновлення», Молодіжна виборча комісія та Молодіжний парламент, Об’єднана студентська рада факультетів ПДУ, Міська учнівська рада та некомерційне партнерство соціальної допомоги «Допоможемо разом».

Молодіжна виборча комісія презентувала новий для Придністров’я напрямок – залучення молодих людей в електоральні процеси. З початку жовтня вже були сформовані міські комісії в Дубоссарах та Рибниці, а незабаром закінчиться формування Тираспольської міської та Центральної молодіжних виборчих комісій.

«Ключовим завданням нашого проекту є виховання патріотичного настрою молоді. Виборчі комісії, залучаючи своїх молодих колег до електоральної діяльності, можуть показати необхідність їхньої присутності, надати можливість конкретної участі у суспільному і політичному житті країни, щоб вони самостійно формували своє уявлення, щоб розуміли, що влада, дійсно, належить народові, що вони можуть брати участь у цих процесах і довіряти їм», – розповіла голова Центрвиборчкому Олена Городецька.

Того ж дня держадміністрація міста Тирасполя та міста Дністровська оголосила проведення міського конкурсу проектів для молоді «Рух до нового життя», в рамках якого приймаються плани та пропозиції щодо розв’язання проблем у галузі навчання, культури, мистецтва, екології, політичного та суспільного життя.

У фойє ПДЮТ розташувалася Майстерня нових знайомств, де всі учасники мали можливість своїми руками виготовити невеличкі подарунки. Така майстерня допомагає організаторам перезнайомити всіх присутніх, створити атмосферу дружби та взаєморозуміння. А щоб це реалізувати, учасникам стали у пригоді майстер-класи Тираспольського технікуму комерції, студенти якого пропонували, наприклад, прикрасити глазур’ю пряники та подарувати їх своїм новим знайомим.

Свій майстер-клас показали й студенти ПДУ, які навчали охочих основам надання першої медичної допомоги. Тепер молодь знатиме, що ритм пісні «Stayin ‘Alive» – 103 удари на хвилину приблизно відповідає рекомендованій частоті компресій грудної клітини. Крім того, саме словосполучення «Залишитися в живих» – безумовно закликає докласти всіх зусиль для порятунку пацієнта. Усіх керівників представлених молодіжних проектів нагородили сертифікатами.

Яскравий танцювальний флешмоб, влаштований активістами руху «Зірка», завершив урочисте відкриття Декади молоді та студентів.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.
Фото ІА «Нововости Приднестровья»