І. Смирнов: «Ви – дзеркало придністровського характеру»

Cтипендіатами Президента ПМР, тобто кращими з кращих цього року стали 87 учнів і студентів навчальних закладів республіки: ПДУ, ТЮІ, Військового інституту, Інституту мистецтв, а також коледжів, технікумів і середньої школи. У Палаці Республіки їм вручили сертифікати – документ визнання й державної підтримки.

З 2001 року її вже удостоїлися 1 396 студентів та учнів. У січні поточного року Президент підписав указ, яким збільшив кількість претендентів на одержання сертифікатів, їх стало на 19 осіб більше. Таке рішення обумовлене великою кількістю цікавих творчих портфоліо, що надійшли від кандидатів. На думку членів оргкомітету, відбирати кращих із кращих стає все складніше, оскільки кожен із них має досягнення не тільки у відмінному навчанні, а й у спорті, культурі, суспільній та міжнародній діяльності.

В урочистій церемонії нагородження взяли участь: Президент Вадим Красносельський, перший Президент республіки Ігор Смирнов, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, міністр фінансів Тетяна Кірова, міністр просвіти Тетяна Логінова, а також керівники навчальних закладів.

Щоб отримати сертифікат із рук перших осіб держави, претендентам довелося пройти довгий і тернистий шлях, адже враховувався середній бал успішності за два роки навчання, а також особиста участь кандидата в житті суспільства: освітнього закладу, міста і республіки.

Вадим Красносельський, звертаючись до стипендіатів, наголосив: «У вашому житті вже є багато досягнень, а найголовнішим можна вважати те, що ви вмієте працювати, вчитися, не боятися труднощів, це не кожному дано». Крім того, Глава держави зазначив: «Оцінено вашу працю, ваш успіх, ваше прагнення бути кращими. Хотілося б згадати й тих, хто стоїть за цим успіхом. Це ваші батьки та близькі люди, які допомогли вам стати дорослими й самостійними, це, звичайно ж, педагоги та вихователі – ті, хто навчив вас здобувати знання».

За словами міністра просвіти Тетяни Логінової, в залі присутні тільки ті молоді люди, хто прагне подолати дорогу фахівця в максимально короткі терміни. Цей шлях був би значно складнішим без допомоги вчителів, наставників і рідних.

Міністр фінансів Тетяна Кірова побажала студентам реалізації намічених цілей: «Цей день, упевнена, для кожного з вас залишиться в пам’яті як знаменний, як день заслуженої оцінки вашої праці. Висока нагорода стане початком ваших подальших успіхів на шляху роботи над собою, майбутніх досягнень». Для багатьох із присутніх сертифікат – це перша державна нагорода, але вони впевнені, що не остання.

Від імені нагороджених виступила студентка ПДУ Тетяна Мандажі: «Президентська стипендія – це, в першу чергу, оцінка наших зусиль, визнання наших досягнень. Для багатьох із нас ваша допомога, дійсно, значна. Зовсім скоро кожен із нас стане фахівцем». Тетяна також подякувала педагогам за знання і моральну підтримку, адже без них все могло б скластися інакше.

«Ви – дзеркало придністровського характеру, – звернувся до майбутніх фахівців перший Президент республіки, – пам’ятайте про це і збережіть його на довгі роки». Більшість стипендіатів вже визначилася з місцем роботи: біля верстата, в школі, біля хірургічного столу. Є й такі студенти, що прагнуть продовжити освіту й вступити до магістратури. Об’єднує їх одне: працювати й виховувати своїх дітей вони мріють на цій землі, в ПМР.

Владлена   П’ЯТЕНКО.