Середовище, в якому дітям комфортно і цікаво

Від дня виникнення першої державної позашкільної установи незабаром виповнюється 100 років. Багато великих професіоналів відкрили свій талант, займаючись у різних дитячих гуртках і об’єднаннях за інтересами.

У Придністров’ї робиться все можливе для всебічного розвитку молодого покоління. Навіть у найважчі часи керівництво молодої республіки зберігало мережу установ позашкільного виховання. Завдяки цьому у нас тепер на високому професійному рівні працюють художні, музичні та спортивні школи, будинки дитячо-юнацької творчості, екологічні, технічні та туристичні центри, військово-патріотичні клуби, оздоровчі табори й дитячо-юнацькі бібліотеки.

Московська Станція юних любителів природи (відкрилася в 1918 році) дала старт бурхливому росту в країні будинків і палаців піонерів. Вони й накопичили величезний досвід у вихованні талановитої молоді. Сучасні заклади додаткової освіти успадкували кращі їхні досягнення й теж успішно розвиваються, виконуючи нове соціальне замовлення на розвиток дитячих здібностей, духовне та культурне виховання, соціальну і професійну орієнтацію та організацію дозвілля. Тисячі дітей від 6 до 18 років самостійно обирають вид додаткової діяльності. Вони мають можливість творити, вигадувати й пробувати свої сили в різних напрямках.

Придністровським дітям є чим пишатися, тому що вони – беззмінні учасники й переможці багатьох республіканських і міжнародних фестивалів, конкурсів, виставок, змагань, концертів та оглядів. Багато творчих колективів здобули визнання і високе звання «Зразковий».

«Молодому поколінню хочеться проявити себе. Жива індивідуальна і колективна діяльність, – говорить директор Дністровського дитячо-юнацького центру Наталія Генчева, – це прекрасна можливість розвитку особистості й альтернатива невпевненості, негативізму і надмірному захопленню айфоном і комп’ютером. Наш заклад відвідують близько 700 дітей. Крім того, в місті є школа мистецтв і спортивна школа». Це, дійсно, так, адже практично кожна друга дитина Дністровська відвідує якийсь гурток ДДЮЦ. Стіни тут обвішані красивими виробами, малюнками, почесними грамотами й дипломами. Робота кипить в 46 гуртках восьми напрямків. Молодшим школярам дуже подобається декоративно-прикладна творчість. Досвідчені керівники Ольга Турусова та Олена Лучинецька допомагають їм опанувати різні навички й техніки, виробити посидючість, уміння працювати акуратно і з душею. Уперше в рамках договору з держадміністрацією Дністровська про шефську допомогу на базі Глинойської спеціалізованої корекційної школи відкрився гурток юних швачок. Педагог ДДЮЦ Світлана Малиновська допомагає дітям з особливостями розвитку краще освоїти навички й технологію швейної справи. Ця професія завжди популярна на ринку праці, крім того, вона згодиться їм у житті.

Хореографічний напрямок і ритміка об’єднують понад 150 дітей різного віку. Зразковий колектив «Алегро» під керівництвом чудового педагога Світлани Янішевської є неодноразовим переможцем республіканських та міжнародних конкурсів. Подобається дітям цирковий напрямок, який розвиває Світлана Акімова. Свята і концерти прикрашає гурток «Мелодія», яким керує прекрасна виконавиця естрадної та народної пісні Олеся Палагнюк. Вона щорічно готує виконавців до конкурсу пісні українською мовою. Гурток «Домісолька» під керівництвом Ольги Янченко готується до фестивалю російської народної пісні. Юні художники беруть участь і перемагають у творчих виставках, шахісти – в турнірах. Забави для дітей міста, свята, розважально-пізнавальні ігри, традиційний конкурс читців «Літературна вітальня» – все це нива діяльності найстарішого гуртка «Витівник», яким керує досвідчений методист Оксана Стругуля. Гурток «Я пізнаю світ» (педагог Ніна Кохненко) і популярний у дітей гурток «Англійська в грі» (керівник Олена Баранова) представляють соціально-прикладне спрямування.

Експериментальним є екологічний напрямок. Так, цього року біолог Тетяна Мелентьєва організувала гурток «Охорона природи». Гуртківці тут здобувають знання про біосферу Землі, флору і фауну Придністров’я. У їхніх планах – проведення екологічних акцій, догляд за рослинами в приміщеннях і на території ДДЮЦ. Юні екологи вже взяли участь у тираспольському конкурсі плакатів на тему захисту рідної природи.

«Безумовно, у наших установ є і проблеми, але водночас ми відчуваємо всебічну турботу держави. Наприклад, є у нас талановиті умільці, які не мають педагогічної освіти, яким необхідно вивчити основи педагогіки, – розповіла Наталія Генчева. – Тому багато керівників наших гуртків уже побували на курсах перепідготовки при Тираспольському інституті розвитку освіти. Тепер вони можуть претендувати на здобуття відповідної категорії. Їхня діяльність стала більш професіональною в питаннях прищеплення гуртківцям культури, вміння йти до своєї мети, пізнаючи радість праці й творчості. Усе це дає нашим дітям упевненість у своєму майбутньому».

Лара   ЧАЙКА.