«Урокам доброти» дали старт у Кам’янці

Головна мета Республіканського добродійного фонду «Світ рівних можливостей» – сприяння активній реабілітації та соціалізації людей з ураженням опорно-рухового апарату. Головна, але не єдина.

«Неможливо лише за допомогою реабілітації чи соціалізації повністю розв’язати всі проблеми чи усунути труднощі, з якими інваліди стикаються щодня. Необхідно працювати також і в інших напрямах: забезпечувати сприятливі умови, серед яких архітектурна доступність та інклюзивна освіта. Це допоможе інвалідам інтегруватися в суспільство, – пояснює керівник фонду Дмитро Кузук. – Не менш важливо пропагувати позитивний образ людини з обмеженими можливостями, змінюючи оцінку і ставлення соціуму до таких людей».

Для досягнення поставлених цілей активісти організації використовують різні форми роботи. Однією з них є програма морально-етичного виховання школярів. У її рамках Дмитро Кузук і Наталія Бордан вже не перший рік проводять у загальноосвітніх установах Придністров’я «Уроки доброти», які цього разу стартували на Кам’янщині.

Сама назва заходу підштовхувала учнів міських середніх шкіл, а також юних жителів Подойми та Рашкова до роздумів, якими ж вони будуть оті «Уроки доброти»? Уже в момент знайомства з тренерами вони чітко усвідомили: в усякому разі, це не будуть нудні лекції у повчальному тоні. Історія життя Дмитра – відомого придністровського параспортсмена – сам по собі важливий урок. Він відверто розповідає школярам, як після побутової травми, що обмежила його фізичні можливості, не лише навчився заново жити, а і довів самому собі та людям навколо, що інвалідність – не вирок.

І ця відвертість, готовність обговорювати проблеми «особливих людей» поступово залучає всю аудиторію до актуальної розмови, а потім – і до інтерактивних форм роботи. Школярі розповідають про свій досвід спілкування з інвалідами, а незабаром починають розуміти, що відчувають люди, які втратили зір, слух або одну з кінцівок. Вони швидко усвідомлюють, як важко їм виконувати найпростіші дії. Не менш сильні емоції (співпереживання, бажання надати підтримку, прийти на допомогу) відчували й люди, які спостерігали за тренінгом. Тепер необхідно, щоб цей душевний порив зберігся, переріс у конкретні дії. І якщо співчуття до людей з обмеженими можливостями, яке виникло в підлітковому середовищі завдяки цьому заходу, втілиться в життя, то «Уроки доброти» досягли своєї мети.

«Суспільство занадто довго «не помічало» інвалідів, тому нині є певні складнощі у сприйнятті їх як рівних. Одне з головних завдань нашого фонду – зруйнувати стереотипи, що сформувалися. «Уроки доброти» – це перші кроки, які ми робимо, щоб допомогти молодому поколінню сформувати адекватне ставлення до людей з обмеженими можливостями як до рівноправних членів суспільства», – пояснив керівник добродійного фонду.

Підлітки тим часом захоплено малювали школу, в якій комфортно почуватимуться всі, незалежно від стану здоров’я. Ця проблема їм зрозуміла, адже в Кам’янському районі мешкає понад 30 дітей-інвалідів, з яких дехто, всупереч діагнозам, навчається в загальноосвітніх школах. Установити пандуси та ліфти, спорудити спеціалізовані спортивні майданчики – ці та чимало інших ідей відобразили «архітектори» у своїх «проектах», піклуючись про те, щоб під час перебування в школі всі мали рівні можливості.

Керівництво району активно працює над створенням безбар’єрного середовища. У Кам’янці оснащено пандусами багато адміністративних будівель і соціальних об’єктів. Не відчувають дискомфорту люди з обмеженими можливостями й на центральних вулицях міста. Біля кожного пішохідного переходу облаштовані з’їзди, зручні для інвалідів на колясках. Це особливо підкреслив Дмитро Кузук: «Я був приємно здивований сприятливим середовищем, створеним у Кам’янці для людей з обмеженими можливостями. Пересуваючись на візку тротуарами, мені жодного разу не довелося виїжджати на проїжджу частину. Сподіваюся, що робота, розпочата в Рік рівних можливостей, сприятиме створенню комфортних умов для кожного жителя у всіх населених пунктах Придністров’я».

Тетяна   ГРИЦЮК.