Прописано серце за адресою Рибниця

Щороку 21 листопада, прокидаючись під храмовий передзвін величного православного Михайло-Архангельського собору, Рибниця відзначає свій день народження. Цього року містяни відсвяткували 390 років з моменту заснування Рибниці. Точкою відліку вважається 1628 рік, про що свідчить і пам’ятник у вигляді вирізьбленої розгорнутої книги в камені, встановлений у центрі міста.

Для Рибниці листопад – пора підбиття підсумків. Яким був ще один рік у житті міста та його мешканців, яких результатів досягнуто, які позитивні зміни відбулися? На ці запитання можна було дістати відповідь на всіх заходах, приурочених до ювілею.

Заздалегідь був оголошений конкурс «Працею заслужена пошана» з номінаціями: «Медичний працівник року», «Педагог року», «Журналіст року», «Закон і порядок», «Людина своєї землі», «Досягнення в спорті», «Громадський діяч», «Молоде відкриття року». Журі конкурсу відзначило внесок рибничан у розвиток і процвітання рідного міста. На заході не залишилися поза увагою й представники старшого покоління: ветеранам праці вручили посвідчення та ювілейні значки.

«Незважаючи на свої 390 років, Рибниця з кожним роком молодшає та кращає. За цим усім стоїте ви – рибничани, ви сумлінною і наполегливою працею доводите свою любов і відданість рідному місту», – звернувся до трудової еліти глава міста і району й особливо наголосив, що рибничани завжди відрізнялися своєю твердою життєвою позицією, принциповістю у відстоюванні інтересів міста, представляючи його на всіх майданчиках близького і далекого зарубіжжя.

Підбили також підсумки конкурсу «Будинок зразкового утримання», який МУП «ЖЕУК м. Рибниця» проводив напередодні свята. У ньому взяли участь 12 споруд. Як зазначив директор підприємства Сергій Грабаровський, усі конкурсанти продемонстрували високий рівень участі мешканців у житті своєї домівки. Однак одностайним рішенням членів комісії переможцем визнано житловий будинок № 79, розташований на вулиці Вальченка.

У день народження всім приємно отримувати подарунки. Приємно їх і робити. Так, до Дня міста п’ятьом сиротам вручили ключі від однокімнатних квартир. Сім’я, яка проживала в аварійній оселі близько 17 років, тепер – власник трикімнатної квартири.

Юнакам і дівчатам, для яких подарунком став головний документ – паспорт, – побажали з честю носити звання громадянина ПМР.

Школярі відзначилися в конкурсі «Юний екскурсовод». Учні шкіл провели дослідницьку роботу та підготували відеоролики з екскурсією містом за запропонованими темами. Найцікавішими з них виявилися відеоролики на тему «Велика Вітчизняна війна в історії мого міста», в яких учні виступили в ролі екскурсоводів. Переможцями стали: Дарина Агафонова, учениця 9 класу СШ № 6; Ангеліна Землянських, учениця 9 класу СШ № 9; Ілля Лозан, учень 9 класу УСШ № 1.

Прикладом для юних рибничан, звичайно, є почесні громадяни міста. Детальніше про них можна було дізнатися з експозиції «Це наша з тобою біографія». Ряди почесних громадян Рибниці в ювілейний рік народження міста поповнив Герой Росії Олег Крюков. Указом Президента РФ від 27 жовтня 1999 року за мужність і героїзм, проявлені під час виконання військового обов’язку, майору Олегу Васильовичу Крюкову було присвоєно звання Героя Російської Федерації з врученням медалі «Золота Зірка».

На урочистостях, які відбулися в Палаці культури за присутності керівництва країни – Президента Вадима Красносельського та Голови Уряду Олександра Мартинова – Олегу Крюкову надали звання «Почесний громадянин міста Рибниці та Рибницького району». Глава держадміністрації В’ячеслав Фролов, голова міськрайради Вадим Лозовський та голова Ради ветеранів Великої Вітчизняної війни,  Почесний громадянин міста Василь Клементьєв вручили Олегу Крюкову відповідні атрибути.

Відбулася цього дня і традиційна церемонія підняття Державного прапора Придністров’я і стягу міста Рибниці. Право підняти знамена надали: активному члену громадської організації «Жінки за права і свободи» Ларисі Цуркан і чемпіону з веслування на байдарках і каное Андрієві Пантелішину, а також активістці виконкому Союзу захисників Придністров’я Світлані Геде і лауреату республіканських олімпіад Кирилу Суходольському.

Хвилиною мовчання рибничани вшанували пам’ять полеглих у роки Великої Вітчизняної війни, у війні 1992 року і загиблих під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомної електростанція.

У цей день у Михайло-Архангельському соборі міста Рибниці відбулося урочисте богослужіння, яке очолив Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Після закінчення Божественної літургії був здійснений хресний хід. Богослужіння завершилося славленням Архангела Михаїла.

На святковий концерт «Прописано серце за адресою Рибниця» до Палацу культури прийшли сотні жителів, прибули високі й поважні гості.

Містом-трудівником назвав Рибницю Президент республіки. Звертаючись до учасників урочистого заходу, а в їх особі до всіх рибничан, Вадим Красносельський відзначив високі показники й серйозні досягнення, з якими місто зустріло ювілей.

Глава держави вручив найдостойнішим жителям Рибниці державні нагороди. Зокрема, орденом «Трудова слава» нагороджено члена президії Рибницького регіонального відділення Придністровської Республіканської Партії Галину Йолкіну, члена громадської організації «Жінки за права і свободи» Світлану Качуровську. Директору спеціальної корекційної загальноосвітньої школи-дитсадка Жанні Климовій Президент вручив подарункові сертифікати на комп’ютерну техніку та на інтерактивну дошку.

Голова Уряду Олександр Мартинов, звертаючись до рибничан, відзначив особливу атмосферу міста: з одного боку гостинність рибничан, з другого – міць великого промислового вузла. «Цього року місто і його трудові колективи зробили великий крок уперед як у розвитку міста, так і в розвитку республіки.  Вражаючі успіхи ММЗ, РЦК, інших підприємств міста і району дозволили розв’язати досить багато економічних проблем, соціальних питань, зробити крок уперед у розвитку інфраструктури», – зазначив прем’єр.

До гостей свята звернувся глава міста В’ячеслав Фролов: «Найбільшою цінністю рідної Рибниці є її жителі, завдяки яким відбуваються всі позитивні перетворення».

Незвичайним було обрамлення концерту. Справжнім подарунком стала лазерна постановка і художня замальовка, яка продемонструвала знакові місця Рибниці та її регалії. Ще однією ізюминкою заходу були відеопривітання міст-побратимів і земляків з-за кордону: з Майамі, Лондона, Чукотки, Хабаровська і Волгограда. До рибничан звернулися: глава Черняховського міського округу Калінінградської області РФ Сергій Буличов. Угоду про встановлення дружніх відносин між адміністрацією Черняховська і держадміністрацією Рибниці укладено напередодні святкових урочистостей.

Упродовж усього дня на центральній площі міста вирувало свято. Для рибничан були організовані виставки-продажі, різні конкурси, охочі могли сфотографуватися біля ретро-автомобілів, а всі Михайли, зареєструвавшись на святі, отримали сертифікати Книги рекордів Придністров’я.

Власний рекорд вдалося встановити і рибницьким читачам газети «Гомін». Цього року в храмове свято міста ними передплачено 30 примірників газети на 2019 рік. Про городян та сільських жителів з цікавою біографією, про їхні досягнення дізнаються земляки з її сторінок. Та попереду в активних і діяльних жителів Рибниці ще багато звершень. І про них читайте в подальших номерах нашої газети.

Максим   ГАЛЬЧУК.