«Я завжди був за тих, кому гірше і гірше»

«Побачення з життям» – вистава, що знайомить придністровців з кумиром естради Олександром Вертинським. Прем’єра спектаклю відбулася 17 листопада у великому залі Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької.

Традиційно квитки в театр, на вистави чи на концерт, ми купували в касі театру, але цього разу не встигли, оскільки рішення відвідати прем’єру було прийняте пізнього вечора в четвер. Навряд чи хтось працює в театрі в такий час, проте вихід знайшовся швидко, і це був інтернет. З’ясувалося, що це досить просто і зручно: по-перше, ми змогли вибрати місця, скориставшись планом залу, а після того, як увели свої дані, на нашу електронну пошту нам надіслали квитки. Послуга така діє вже давно, й скористатися нею можуть всі охочі.

Передусім хочу зазначити, що в залі був аншлаг, глядачі в передчутті чогось нового чекали початку дійства. Коли світло почало повільно згасати, на сцену вийшов хлопчик, якого вів за руку актор Дмитро Ахмадієв.

Вистава «Побачення з життям» тривала близько трьох годин. Цього цілком достатньо, щоб познайомитися з постаттю О. Вертинського – кумира естради першої половини XX століття, музиканта, композитора та актора. Ідею створення вистави на основі біографії співака запропонувала актриса Ольга Салова-Чекан. Знайомство з особистістю митця через мемуари Олександра Михайловича надихнуло її на спробу втілити їх в життя на театральній сцені.

Глядачі побачили основні етапи творчого шляху кумира: от йому всього років сім, батьки померли, й маленький Сашко залишився під опікою тітки. Дорослому Олександру нелегко було пробиватися в житті, він захоплювався літературою, намагався увійти в богемне коло київських літераторів. На жаль, хлопчина потрапив у погану компанію, а до того ж зовсім нічого не вмів робити.

Одна доленосна зустріч із поетом Володимиром Маяковським вплинула на нього надзвичайно. Якось дискусія співрозмовників плавно перейшла в суперечку, Вертинський гарячкував, він  побився об заклад на три рублі, що через три роки стане знаменитим. Але вже через рік зали не могли вмістити глядачів, охочих побувати на концерті знаменитості. Олександр так наносив грим П’єро, що люди не могли впізнати його на вулиці.

Життя – підступна річ, часом воно повертається до щасливців спиною. Так сталося і з Вертинським. Не буду переказувати зміст спектаклю. Свою часточку емоцій ви зможете пережити, подивившись постановку в Придністровському державному театрі драми та комедії ім. Н. С. Аронецької.

Дарина   КУЛАКОВА.