«Рівні можливості» на 2019 – 2022 роки

Міністр соціального захисту і праці Олена Куліченко на черговому засіданні Уряду 15 листопада нагадала про те, що 2018-й оголошений Президентом Вадимом Красносельським «Роком рівних можливостей».

Вона представила на розгляд урядовців проект Програми «Рівні можливості» на 2019 – 2022 роки, який є продовженням заходів, що тривають в нашій республіці упродовж поточного року. За словами Олени Куліченко, над його складанням активно працювали всі: профільне відомство, інші міністерства, державні адміністрації, громадські організації, що захищають права та інтереси громадян з особливими потребами життєдіяльності.

Основна мета Програми: створення доступного середовища для людей з інвалідністю. «Йдеться про з’їзди, пандуси, кнопки виклику в тих соціальних установах, де на сьогодні неможливо забезпечити доступ особам з обмеженими можливостями», – конкретизувала міністр. Крім того, необхідно зняти бар’єри, які заважають маломобільній групі населення повноцінно інтегруватися в суспільство та створювати умови для їхнього доступу до освітніх закладів, спортивних споруд, а також працевлаштування, підвищення кваліфікації тощо.

Окрема увага приділяється розповсюдженню інформації. Це завдання покладається на ЗМІ. Саме їм належить формування позитивного ставлення до людей з обмеженнями за станом здоров’я. «Я хотіла б зазначити, що основні заходи Програми мають адресний характер. Кожна держадміністрація міста і району під час подачі своїх пропозицій вказувала точні адреси, об’єкти, які потрібно забезпечити пандусами, кнопками виклику, звуковими світлофорами», –
повідомила доповідач.

На цю Програму держава має виділити майже 5 млн рублів. Олена Куліченко також розповіла, що в проекті республіканського бюджету на 2019 рік заплановано придбання автобуса для перевезення особливих дітей з Григоріопольського району в Дубоссарський центр соціальної реабілітації. Крім того, в держскарбниці на майбутній рік майже удвічі підвищать витрати на протезування людей з інвалідністю, в 1,5 рази – на придбання інвалідних візків, у тому числі з електроприводом.

Йшлося й про збільшення компенсаційних виплат батькам, які не працюють через те, що доглядають дитину-інваліда, з 35 РУ МЗП (339,5 рублів) до 100 РУ МЗП (970 рублів). «Зростання виплат передбачене в проекті бюджету ЄДФСС на 2019 рік», – констатувала Олена Куліченко. Проект Програми та ініціативу щодо підвищення виплат буде розглянуто у Верховній Раді ПМР.

Аліса   КОХАНОВА.