На порядку денному – республіканський бюджет

Верховна Рада приступила до другого читання проекту закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік». На розгляд депутатського корпусу надійшло близько ста поправок. Частина з них може позначитись на основних параметрах бюджету.

На черговому пленарному засіданні 21 листопада законодавці перейшли до розгляду проекту закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік» у другому читанні. Як зазначив в інтерв’ю представникам ЗМІ голова парламентського комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Олександр Коршунов: «Від суб’єктів законодавчої ініціативи продовжують надходити поправки, їх вже близько ста. Робота над ними має бути серйозна, оскільки деякі з них можуть вплинути на основні параметри бюджету. У комітеті їх уже розглядають. Депутати працюють над текстовою частиною бюджету, яка регулює не тільки фінансові, міжбюджетні правовідносини, а й кошториси прибутків і витрат державних підприємств, окремих напрямків і відомств. Народні обранці ухвалили поправки, які збільшать розмір витрат по фонду капітальних вкладень і фонду виконання наказів виборців. Це дозволить модернізувати технічне оснащення податкової служби, розвивати систему «Безпечне місто» й виконувати накази виборців (фонд наказів виборців буде збільшено з 4,3 млн рублів до 8,6 млн рублів)».

Важливою стала поправка про фінансування Прокуратури ПМР. На думку Прокурора республіки Анатолія Гурецького, необхідно, щоб головний наглядовий орган держави фінансувався не за остаточним принципом, як це було. Його позицію підтримав перший Президент Ігор Смирнов: «Необхідно повернути Прокуратурі повноваження наглядового органу, оскільки їхня відсутність призвела до плачевних результатів. Слід брати до уваги, що це, перш за все, інститут державної влади, який несе відповідальність за дотримання законності. Прокуратура повинна виконувати свої обов’язки перед людьми, державою, як і належить за Конституцією».

Пропозицію Прокурора підтримали від імені Глави держави його спеціальний представник у Верховній Раді Анастасія Кип’яткова, а також парламентарії.

У першому читанні був ухвалений проект закону «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про ліцензування окремих видів діяльності». Про нововведення, передбачені документом, народним депутатам розповіла заступник міністра економічного розвитку Наталя Ситкіна: «Цей проект закону розроблено з метою лібералізації державного підходу до ліцензування окремих видів діяльності, розвитку підприємницької ініціативи, стимулювання ділової активності, виключення зайвих вимог, які пред’являються до бізнесу. Держава вживає заходів, спрямованих на всебічну підтримку і розвиток підприємництва, а також на розширення можливостей вільного заняття бізнесом».

Документом пропонується відмінити ліцензування таких видів діяльності як проведення місцевих аукціонів, надання послуг з обов’язкової сертифікації, міжнародні автомобільні перевезення пасажирів.

У першому читанні був ухвалений проект закону «Про внесення змін до Закону ПМР «Про державне мито». Суть законодавчої ініціативи журналістам пояснила Наталя Ситкіна: «Документ передбачає скасування державного мита в разі розміщення економічними агентами реклами на автотранспортному засобі. Отже, тепер підприємці можуть за бажанням узгоджувати розміщення реклами з Міністерством внутрішніх справ, при цьому державне мито з них не стягується».

Як зауважив голова комітету Верховної Ради з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун, депутати завжди підтримають законодавчі ініціативи, спрямовані на зниження адміністративних бар’єрів.

З урахуванням ухвалених поправок розгляд проекту закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік» у другому читанні триватиме наступного тижня.

Микола   ЮРКЕВИЧ.